ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Ποια καταστήματα θα κλείνουν στις 12, οι εξαιρέσεις

χαρδαλιάς-ποια-καταστήματα-θα-κλείνο-752241

Τη διαβεβαίωση ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι τα επόμενα 24ωρα εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό.

«Κάθε επιλογή μας, κάθε απόφαση είναι σημαντική», αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «σε θέματα δημόσιας υγείας δεν χωράνε εκπτώσεις».

Μια ημέρα μετά τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού ανέφερε ότι απο 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 508 εκ των οποίων 164 είναι ενεργά 243 επέστρεψαν στη χώρα προσέλευσης και 101 μη ενεργά που παραμένουν στην Ελλάδα. 124 είναι στην Αττική τα 140 είναι στην κεντρική Μακεδονία 51 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 11 στη Θεσσαλία 10 στην Ηπειρο 52 στα Ιόνια νησιά 42 στην Κρήτη 41 στο νότιο Αιγαίο 19 στερεά Ελλάδα 9 στην Πελοπόννησο 1 στη δυτική Μακεδονία 3 στο βόρειο Αιγαίο 5 στη δυτική Ελλάδα.

Από τα ενεργά κρούσματα 62 έχουμε στην Αττική 20 στην κεντρική Μακεδονία 23 στην Κρήτη και 25 στο νότιο Αιγαίο. Επίσης από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Αυγούστου έχουμε 5623 κρούσματα 1424 ενεργά 212 νεκρούς.

Τα μέτρα

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι από τις 16 Αυγούστου μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα ενώ υπογράμμισε ότι από την ίδια ημερομηνία θα επιβάλλεται 7ημερη απομόνωση από την Αλβανία.

Όπως διευκρίνισε του πλαφόν των εισερχομένων που θα μπει από τις 16 Αυγούστου δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά μέχρι 10 ετών, ενώ υπογράμμισε ότι αναστέλλονται συναυλίες και παραστάσεις και συμμετέχοντες με όρθιους.

Σε ότι αφορά το κλείσιμο στις 12 τη νύχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από απόψε τη νύχτα, διευκρίνισε ότι το κατέβασμα των ρολών αφορά τις εξής επιχειρήσεις:

  • εστίασης
  • διάθεσης ποτών
  • τροφοδοσίας, catrering
  • εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις π.χ. για γάμους
  • διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά εξαιρούνται τα delivery και το take away, που δεν αφορά ποτά.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι αποφασίστηκε από τις 11/08 μέχρι 23/08 ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ-Εστιατόρια) θα μένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις Περιφέρειες: Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και στους δήμους Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Κω, Βόλου, Κατερίνης.

Στους παραβάτες θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης λουκέτο για 20 ημέρες.

Για τις λιτανείες

Ερωτηθείς σχετικά με τον Δεκαπενταύγουστο και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού αν ιερείς αποφασίσουν μεμονωμένα να κάνουν λιτανείες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες». Και συμπλήρωσε πως «η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα».

«Η σχέση ενεργών κρουσμάτων – μη ανιχνευμένων κρουσμάτων στην κοινότητα δεν μπορεί να ανιχνευτεί. Κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στην κοινότητα και οι επιστήμονές μας αποφασίζουν κάθε φορά με βάση τα μοντέλα εκτίμησης», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε Αττική και Μακεδονία.

«Το κύριο όγκο τον έχουν οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσ/κη), αλλά οι αποφάσεις μας δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου