ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια

πέντε-νεκροί-από-τη-θεομηνία-στην-εύβο-753939

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η καταιγίδα που έπληξε από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής την Εύβοια, με ολόκληρα χωριά να πλημμυρίζουν, εκατοντάδες πολίτες να εγκλωβίζονται από τους ορμητικούς χειμάρρους και δυστυχώς πέντε ανθρώπους να πνίγονται. Ακόμα δύο άνθρωποι αγνοούνται και πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά που βρίσκεται στα Βασιλικά Ευβοίας, οι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Πολιτικά: Ένα μωρό 8 μηνών, μια 86χρονη και ένας 85χρονος. Οι ηλικιωμένοι πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους (διέμεναν σε ξεχωριστά σπίτια). Οι γονείς του άτυχου βρέφους παραθέριζαν στην περιοχή και δεν πρόλαβαν να το διασώσουν. Ακόμη δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε «βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν».

Ερωτώμενος γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός προειδοποίησης του 112, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνταν πανικός και θα είχαμε «εκατόμβη». «Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι η μετεωρολογική πρόβλεψη έκανε λόγο για τη 63 χιλιοστά βροχής, ενώ έπεσαν τελικά περισσότερα από 300, με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτό το απρόβλεπτο γεγονός. Συγκεκριμένα στον σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Εύβοια: Τεράστιες οι καταστροφές από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, όπου σπίτια έχουν πλημμυρίσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων μέσα από νερά και λάσπες.

Οι καταστροφές εκεί, αλλά και στη Στενή, τον Πούρνο, τα Καμπιά και σε άλλα χωριά είναι τεράστιες σε σπίτια, υποδομές και στο οδικό δίκτυο.

Το θετικό είναι ότι η βροχή έχει σταματήσει και η κακοκαιρία οδεύει προς τις δυτικές Κυκλάδες.

Χωματουργικά μηχανήματα έχουν πιάσει ήδη δουλειά και προσπαθούν να ανοίξουν τον κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και να μπορούν να φτάσουν ευκολότερα στους πληγέντες τα πυροσβεστικά οχήματα.

Με ελικόπτερα οι απεγκλωβισμοί

Οι εικόνες στα νότια της Χαλκίδας είναι εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής. Οι πυροσβέστες δεν μπορούν να φτάσουν στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί και καλούν σε βοήθεια και γι’ αυτό ζητήθηκε η συμβολή ελικοπτέρου για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από ταράτσες σπιτιών.

Ειδικά στο Μπούρτζι και το Λευκαντί όλοι οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και δεν μπορεί να κινηθεί κανένα αυτοκίνητο.

Τα μόνα οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι τα χωματουργικά οχήματα της Περιφέρειας.

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Γερανοί απομάκρυναν οχήματα από τους δρόμους

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου