ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα που εξετάζονται μετά τα 735 κρούσματα σε μία βδομάδα

τα-μέτρα-που-εξετάζονται-μετά-τα-735-κρού-754427

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει εδώ και μία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα σε μία προσπάθεια να περιορίσει την μετάδοση του Covid-19. Βέβαια η Δευτέρα είναι η μέρα ορόσημο για νέα περισσότερα μέτρα καθώς μπαίνουμε στηn τελευταία ευθεία για τον Δεκαπενταύγουστο.

Κι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, τα κορόνα-πάρτι και ο συνωστισμός σε μαγαζιά ήταν το Νο.1 πρόβλημα των ειδικών, πλέον οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στις εστίες που έχουν δημιουργηθεί και συγκεκριμένα στον Πόρο, την Αττική και την Θεσσαλονίκη όπου σημειώνεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Όριο ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους ζητούν οι επιδημιολόγοι

Τα νούμερα άλλωστε μιλούν από μόνα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την προηγούμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου έως και χθες Παρασκευή 7 Αυγούστου, καταγράφηκαν 735 νέα κρούσματα ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5.270.

Κι ενώ οι ειδικοί εδώ και μέρες επισημαίνουν πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, στο επίκεντρο κάποιων λοιμωξιολόγων είναι η επιβολή ορίου στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις ώστε να σταματήσει η «έκρηξη» κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη όσο και της προέδρου νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνας Παγώνης.

Ο καθηγητής από πλευράς του μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 με 30 άτομα.

Η πρόεδρος από την άλλη τόνισε πως πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύσκολες μέρες θα είναι μέχρι και τις 20 Αυγούστου, όπου οι περισσότεροι εκδρομείς αναχωρούν ή αποχωρούν από τα νησιά.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς

Σημειώνεται πως χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφάσισε ότι οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Τέλος, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Εκτός από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία της ομάδας των λοιμωξιολόγων αναμένεται να αποφασιστούν τα νέα μέτρα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Η κυβέρνηση λοιπόν παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της πορείας διασποράς του κοροναϊού, και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πόσο κρίσιμο είναι το αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Μάλιστα σε περίπτωση επιδημιολογικών εξάρσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μια πρώτη γεύση για το περίγραμμα ενδεχόμενων τέτοιων μέτρων δόθηκε με τις ανακοινώσεις που αφορούσαν τον Πόρο, όπου έχει καταγραφεί μια σημαντική επιδημιολογική εστία.

Τα «τοπικά μέτρα» στον Πόρο

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτήν συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στο νησί.

  • Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
  • Στο νησί μετέβησαν και έχουν εγκατασταθεί από το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του. Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.

Αγωνία για έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη – Σε καραντίνα ξενοδοχείο μετά από κρούσμα

Μεγάλη αγωνία επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο να υπάρξει τοπικό lockdown με την μορφή εκτάκτων μέτρων όπως στον Πόρο. Ταυτόχρονα υπάρχουν φόβοι για τη ΔΕΘ.

Ειδικότερα η συμπρωτεύουσα είναι στο στόχαστρο των ειδικών τα τελευταία 24ωρα καθώς χτες μετρούσε 38 νέα κρούσματα, ενώ η Αττική είχε λίγα περισσότερα, 46.

Την ίδια στιγμή χθες ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν την απαγόρευση των λιτανειών και των πανηγυριών, καθώς και την επέκταση της απαγόρευσης των όρθιων σε μπαρ και κλαμπ για όλο τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Βλέποντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη, είναι φανερό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε κατά το δεύτερο μισό του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Κεντρική Μακεδονία τα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 602, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 558, και στη Δυτική Μακεδονία σε 215.

Τον Αύγουστο, εντοπίστηκε ο εξής αριθμός κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα:
37 την 1η Αυγούστου

15 στις 2 Αυγούστου

7 στις 3 Αυγούστου

47 στις 4 Αυγούστου

22 στις 5 Αυγούστου

38 στις 6 Αυγούστου

38 στις 7 Αυγούστου

Σε καραντίνα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη μετά από κρούσμα

Ένα ολόκληρο ξενοδοχείο τίθεται σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένας μετανάστης που διέμενε εκεί βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Έτσι από σήμερα Σάββατο 8/8 και για 14 ημέρες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου και όσοι μένουν σε αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα είναι σε καραντίνα.

Από τις 6 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το ξενοδοχείο και επιτηρούν την τήρηση της καραντίνας απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ξενοδοχείο το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσε αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες που παρουσίαζαν διάφορα υποκείμενα νοσήματα και συνεπώς δεν έπρεπε να διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Στο μεταξύ τα ξημερώματα Σαββάτου είχαμε καταδίωξη αυτοκινήτου που μετέφερε παράνομα μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. Σημειώθηκε σύγκρουση του αυτοκινήτου με τους μετανάστες με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο κορονοϊός «χτυπά» και τη ΔΕΘ – Προς ματαίωση η Έκθεση

Προς ματαίωση οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Τα αυξημένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – και γενικά στη Βόρειο Ελλάδα – φαίνεται ότι οδηγούν τους επιστήμονες στην απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος η διεθνής έκθεση.

Να σημειωθεί ότι τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, η οποία από το τέλος του πρώτου κύματος κοροναϊού μέχρι τα μέσα Ιουλίου, επέμενε να πραγματοποιηθεί η Έκθεση, αλλά με το άνοιγμα των οικονομιών μετά την καραντίνα τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώθηκαν και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα.

Η ΔΕΘ έκανε τα πρώτα εορταστικά της εγκαίνια τον Οκτώβριο του 1926, διέκοψε τη λειτουργία της στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1966 πραγματοποιείται ανελλιπώς.

Το 1941 ο χώρος της ΔΕΘ καταλύθηκε από τον γερμανικό στρατό, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, για να ξαναλειτουργήσει μετά τον πόλεμο το 1951, ενώ και το 1974 λόγω των δραματικών γεγονότων της Κύπρου και της επιστράτευσης επίσης ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Σκέψεις για νέα μείωση στο όριο των γάμων

Το γεγονός ότι από τουλάχιστον δύο γάμους έχουν προκύψει δεκάδες θετικά κρούσματα κορωνοϊού, με αποκορύφωμα αυτόν στην Αλεξανδρούπολη, από τον οποίο έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 νοσούντες, βάζει σε σκέψεις τους ειδικούς για το ενδεχόμενο νέου ορίου στον αριθμό των καλεσμένων σε τέτοιοι είδους εκδηλώσεις.

Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρατείνεται το όριο 100 καλεσμένων στις κοινωνικές εκδηλώσεις έως τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο οι εξελίξεις θα είναι εκείνες που θα κρίνουν, αν ο αριθμός αυτός θα περιοριστεί.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, δεν αποκλείεται το μέτρο των «100» στις εκδηλώσεις να επαναπροσδιοριστεί και να μειωθεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους. «Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε.

«Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Πηγαίνουμε μέρα -μέρα, αυτή η εβδομάδα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν τοπικά lockdown».

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου