ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ταξίδι με πλοίο – Τι πρέπει να έχετε μαζί σας για να ταξιδέψετε

κορονοϊός-ταξίδι-με-πλοίο-τι-πρέπει-759082

Ο Αύγουστος είναι μόλις μία ημέρα μακριά και έτσι, όσοι έχουν κανονίσει τις διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί, προετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που, όμως, φέτος περιλαμβάνουν κάποιες ιδιαιτερότητες λόγω κορονοϊού. Συγκεκριμένα, από τις 18 Μαΐου που άνοιξαν κανά οι ακτοπλοϊκές γραμμές για Κρήτη και από τις 25 του ίδιου μήνα για όλα τα νησιά, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από ταξιδιώτες και πλήρωμα ενώ οι επιβάτες των πλοίων θα πρέπει να φέρουν μαζί τους, μεταξύ άλλων, συμπληρωμένο το ειδικό ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας.

Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας κατά την επιβίβαση στο πλοίο

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ασφαλείας του Υπουργείου Ναυτιλίας, όλοι οι επιβάτες των πλοίων υποχρεούνται να έχουν μαζί τους:

  • Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
  • Ταυτότητα ή διαβατήριο
  • Ειδικό ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας, συμπληρωμένο
  • Μάσκα

Το ειδικό ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας πρέπει να φέρουν όλοι οι επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι άνω των 30 λεπτών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται πριν από την επιβίβαση στο πλοίο

  • Ελεγχόμενη είσοδος στο πλοίο και διατήρηση της ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβατών
  • Θερμομέτρηση όλων των επιβατών από απόσταση με τη χρήση ηλεκτρονικών θερμομέτρων (χωρίς επαφή)
  • Έλεγχος και αξιολόγηση του εντύπου δήλωσης υγείας από αρμόδια μέλη του πληρώματος
  • Έλεγχος από τα μέλη του πληρώματος ότι οι επιβάτες διαθέτουν και φορούν μάσκα ή ύφασμα για την κάλυψη της μύτης και του στόματος

Δεν επιτρέπεται η επιβίβαση στο πλοίο σε άτομα που ανιχνεύονται με θερμοκρασία άνω των 37,8 oC, όπως επίσης σε όσους έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό (COVID-19), αν οι απαντήσεις στο έντυπο δήλωσης υγείας δείχνουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με άτομο με λοίμωξη COVID-19 και αν οι υποψήφιοι επιβάτες αρνούνται τη χρήση μάσκας εντός του πλοίου.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών

Η διαθεσιμότητα των πλοίων θα εξαρτηθεί από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών. Για πλοία που δεν έχουν καμπίνες, η επιτρεπόμενη διαθεσιμότητα είναι ίση με 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, τόσο για τους εξωτερικούς όσο και για τους στεγασμένους χώρους.
Για πλοία που διαθέτουν καμπίνες, ο συνολικός επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών είναι ίσος με 55% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει το πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου και η ισχύουσα νομοθεσία για τους στεγασμένους και εξωτερικούς χώρους.

Η χρήση καμπίνας γίνεται από ένα άτομο αποκλειστικά, εκτός εάν πρόκειται για: α) οικογένεια (επιτρέπεται μέχρι 4 άτομα στην ίδια καμπίνα – συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού), β) ΑΜΕΑ (επιτρέπεται να ταξιδέψουν μαζί με τον/την συνοδό τους στην καμπίνα).

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου