ΕΛΛΑΔΑ

Mαρτυρίες-σοκ των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης

mαρτυρίες-σοκ-των-θυμάτων-της-εγκληματ-393199

Δάνεια με τοκογλυφικά επιτόκια, απειλές, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί, όπλα στον κρόταφο, απαγωγές, καθώς και υφαρπαγές ακίνητης και κινητής περιουσίας επιχειρηματιών και ιδιωτών που έμπλεξαν στα πλοκάμια της Camorra συνθέτουν το παζλ της υπόθεσης του θεσμικού και ποινικού υποκόσμου που παραπέμπεται ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι και λίγες ημέρες πριν από την αστυνομική επιχείρηση, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσήλθαν περισσότεροι από 40 μάρτυρες-θύματα των συμμοριών Καραμπέρη, Λαμπάκη, Πολύμερου και των αδελφών Μελέτη.

Η περίπτωση Ιωακείμ

Από τις πλέον ενδεικτικές περιπτώσεις είναι εκείνη του επιχειρηματία Δημήτρη Ιωακείμ, ο οποίος λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να προστρέξει για οικονομική βοήθεια και στα τέσσερα παρακλάδια της οργάνωσης. Βάσει όσων κατέθεσε, το πλήρωσε ακριβά, με ξυλοδαρμούς, απειλές και εκβιάσεις, κατασχέσεις των περιουσιακών του στοιχείων αλλά και «απαγωγή», στην οποία συμμετείχε και ο γιατρός Βασίλης Πρίντζιος.

Στις αρχές του 2009 ο Ιωακείμ δανείστηκε 30.000 ευρώ από τον Μάρκο Καραμπέρη με επιτόκιο ύψους 5% μηνιαίως. Στους αστυνομικούς ανέφερε ότι, προκειμένου να δανειστεί αυτά τα χρήματα, ο Καραμπέρης τον εξανάγκαζε να του δίνει ως εγγύηση επιταγές πελατών του από την επιχείρηση που διατηρούσε και τον υποχρέωνε να υπογράφει συμφωνητικό, στο οποίο φαινόταν ότι έχει δανειστεί χρήματα άτοκα. Σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, του επέστρεψε χρηματικό ποσό περίπου 40.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με όσα είπε, στην περίπτωση που καθυστερούσε να καταβάλει την ανάλογη δόση, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» τον εκβίαζε τηλεφωνικά.

Περί τα τέλη του 2009, ο Δημητρίου αναγκάστηκε να δανειστεί και από τον Δημήτρη Λαμπάκη, με αποτέλεσμα λόγω της τοκογλυφικής τακτικής του κατηγορούμενου να χάσει και ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή Νέα Σάντα Κιλκίς.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, στον Λαμπάκη έδινε επιταγές πελατών του ή επιταγές «ευκολίας» τρίτων ατόμων, παίρνοντας αντίστοιχα χρηματικά ποσά μειωμένα κατά 10% μηνιαίως. Συνολικά από τα τέλη του έτους 2009 έως και τον Μάιο του έτους 2011, έδωσε στον αρχηγό της δεύτερης υποομάδας της οργάνωσης επιταγές χρηματικού ποσού 650.000 ευρώ, για τις οποίες ο Λαμπάκης τού έδωσε 400.000 ευρώ. Σύμφωνα με το θύμα, από τις επιταγές που πήρε ο κατηγορούμενος, κάποιες τις έχει πληρωθεί σε μετρητά, είτε τις αντικατέστησε με άλλες επιταγές με μεταγενέστερη ημερομηνία είτε απέσπασε ακίνητη και κινητή περιουσία ιδιοκτησίας αξίας 170.000 ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, σύμφωνα με έγγραφο του Υποθηκοφυλακείου Κιλκίς. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, εκβιαζόταν τόσο μέσω τηλεφωνικών απειλών όσο και διά ζώσης από τον Λαμπάκη και από Ρώσους μπράβους που ενεργούσαν κατ’ εντολή του συλληφθέντος, προκειμένου να καταβάλει τους ληστρικούς τόκους.

Η απαγωγή και ο ιατρός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως τα στοιχεία που παρέσχε στην αστυνομία το θύμα για τον ρόλο του γνωστού ιατρού, Βασίλη Πρίντζιου, εκ των βασικών μελών της γ’ υποομάδας της εγκληματικής οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος ιατρός δεν δίστασε να κάνει ακόμη και χρήση της ιδιότητάς του, προκειμένου να πάρει εξιτήριο ο Δημητρίου από νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν τραυματισμένος από χτυπήματα μπράβων, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε και στην ολιγόωρη «απαγωγή» του!

Όπως προκύπτει από την κατάθεση του μάρτυρα, στα τέλη του 2010 δανείστηκε 57.000 ευρώ από τον Πρίντζιο, τον οποίο γνώρισε μέσω του φερόμενου ως αρχηγού της γ’ υποομάδας, Γιώργου Πολυμέρη. Για τα 57.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων πλήρωσε ως τόκο το ποσό των 23.600 ευρώ στον Πρίντζιο και στον Πολυμέρη αντίστοιχα. Την τρίτη εβδομάδα έδωσε στον Πρίντζιο 17.000 ευρώ για το κεφάλαιο και 7.500 ευρώ για τόκους και σε μεταγενέστερο χρόνο 5.500 ευρώ ακόμα, ενώ είχε ήδη καταβάλει 12.000 ευρώ και σε άλλο μέλος της υποομάδας.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου 2011, ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», ο Πρίντζιος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως γιατρός, υπέγραψε σαν συγγενής πρώτου βαθμού, προκειμένου να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Αμέσως μετά, μαζί με τον Πολυμέρη και δύο άγνωστα άτομα τον επιβίβασαν σε ένα αυτοκίνητο και τον «απήγαγαν», με σκοπό -όπως λέει- να τον εξαναγκάσουν να τους καταβάλει τις καθυστερούμενες τοκογλυφικές οφειλές του. Τελικά κατάφερε να γλυτώσει τα… χειρότερα, χάρη σε τυχαίο έλεγχο που τους έγινε στον Νομό Σερρών. Το θύμα συνελήφθη, καθώς εναντίον του εκκρεμούσαν ορισμένες καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποχώρησαν ανενόχλητα καθώς δεν τα κατήγγειλε!

Άρπαζαν και εργοστάσια

Μέχρι και εργοστάσιο κατάφερε να αποσπάσει από γνωστή επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας ησυμμορία Λαμπάκη. Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008, η Κ.Λ. δανείστηκε ποσό ύψους 200.000 ευρώ, για το οποίο κατέβαλλε μηνιαίως τόκους 10%. Όπως ανέφερε, για το ανωτέρω ποσό επέστρεψε 50.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, χωρίς να καταφέρει να αποπληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα αρχές του έτους 2009 το εργοστάσιο που άνηκε στην ίδια και τον σύζυγό της περιήλθε στην κατοχή του Λαμπάκη. Ο κατηγορούμενος φέρεται να τους ανάγκασε να υπογράψουν συμβόλαιο που φαινόταν ότι ενοικίαζε το εργοστάσιο για 12 έτη με μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, ενώ, λόγω των χρεών που είχε το θύμα και προκειμένου να μην κατασχεθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης, εξανάγκασε τον σύζυγό της να του μεταβιβάσει όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αξίας 500.000 ευρώ.

Τα όπλα και οι απειλές

Ο τρόπος με τον οποίο δρούσε το πολυπλόκαμο κύκλωμα αλλά και το πόσο αδίστακτα ήταν τα μέλη του μπροστά στο κέρδος καταδεικνύονται από ακόμη δύο περιστατικά με θύματα επιχειρηματίες. Ο Μ.Μ. είχε δανειστεί από τον Καραμπέρη, το 2009, ποσό ύψους 40.000 ευρώ. Του επέστρεψε 80.000 ευρώ, ενώ του χρωστούσε 80.000 ευρώ επιπλέον που αντιστοιχούσαν σε αρχικό κεφάλαιο και στους τόκους. Αφού κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του από έκδοση διαταγών πληρωμής από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του ΛΑΟΣ, κινδύνευσε -σύμφωνα με όσα είπε προφορικά στους αστυνομικούς- να χάσει και τη ζωή του, επειδή αποφάσισε να τον καταγγείλει στις Αρχές. Ο Μάρκος Καραμπέρης τον κάλεσε στο γραφείο του, για να βρουν μια «συμβιβαστική λύση», και παρουσία του απότακτου αστυνομικού και μπράβου του, Ευστράτιου Κωνσταντινίδη, αλλά και του Λαμπάκη, του τοποθέτησε ένα πιστόλι στο κεφάλι του και τον εξανάγκασε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με την οποία αναιρούνταν τα καταγγελλόμενα της αίτησης.

Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν τα άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και στον έμπορο Γ.Ρ., ο οποίος είχε δανειστεί 5.000 ευρώ με μηνιαίο επιτόκιο 10%. Σε διάστημα τριών μηνών, το θύμα επέστρεψε στον Καραμπέρη εμφιαλωμένα κρασιά αξίας 2.500 ευρώ και μια επιταγή τρίμηνη χρηματικού ποσού 6.500 ευρώ, ενώ στη συνέχεια του έδωσε άλλη μία ισόποση επιταγή, χωρίς να πάρει πίσω την πρώτη. Επειδή, μάλιστα, δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των επιταγών, ο Καραμπέρης αρχικά τον εκβίαζε με απειλές, ενώ στη συνέχεια, έχοντας στα χέρια του τις δύο επιταγές του, με έκδοση διαταγής πληρωμής πραγματοποίησε κατάσχεση εμπορεύματός του, αξίας περίπου 70.000 ευρώ. Το αποκορύφωμα ήταν ότι έστειλε τρία εύσωμα άτομα που μετέβησαν στον χώρο εργασίας του και απείλησαν την κόρη του, καθώς και έναν κουκουλοφόρο άνδρα, ο οποίος κινήθηκε απειλητικά κρατώντας όπλο και απαίτησε την αποπληρωμή του χρέους.

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου