ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνητικές διαφωνίες σε τροπολογία

κυβερνητικές-διαφωνίες-σε-τροπολογί-393851
Δύο φορές αναγκάσθηκε να την αποσύρει ο Μ. Παπαϊωάννου
Την κυβερνητική συνοχή εξέθεσε εις διπλούν σε διάστημα μόλις 24 ωρών η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία προβλέπει την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Αρχικά, η τροπολογία είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Όμως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ζήτησε την τελευταία στιγμή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να αποσύρει το νομοσχέδιο καθώς πληροφορήθηκε ότι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα το καταψήφιζαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό να συναντηθεί με εκπροσώπους των δύο κομμάτων προκειμένου να τα βρουν. Όντως, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε στο υπουργείο με τον κ. Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ) και τον κ. Θάνο Πλεύρη (ΛΑΟΣ). Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ο κ. Παπαϊωάννου θεώρησε πως έκαμψε τις αντιστάσεις των συνομιλητών με αποτέλεσμα να φέρει την ρύθμιση ως τροπολογία σε νομοσχέδιο για την ρύπανση των πλοίων που συζητούταν την Τρίτη στην Βουλή.
Κατά την έναρξη της συζήτησης όμως τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας όσο και του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ζητώντας να μην συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία η οποία και απεσύρθη τελικά.
Ο υπουργός σε υψηλούς τόνους εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για αυτή την εξέλιξη και κατηγόρησε τη ΝΔ για υπαναχώρηση, επισημαίνοντας ότι κατά τη συνάντηση που είχε τόσο με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα όσο και με τον κ. Πλεύρη, τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συμφώνησαν επί της διαδικασίας. “Λυπάμαι που υπαναχωρείτε και δεν σκέφτεστε ότι κάποιοι ζουν στις φυλακές, υπό απάνθρωπες συνθήκες” ανέφερε απευθυνόμενος στον κύριο Δένδια, ο οποίος καταλόγισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης έλλειψη ευπρέπειας, του υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση ετέθη το θέμα της παραβίασης του Συντάγματος και ζήτησε να έρθει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα νέο κείμενο χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις επίμαχες ρυθμίσεις “πρωτοφανείς”. “Δεν θέλουμε να φέρουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις ρυθμίσεις” τόνισε, ενώ και ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι “η τροπολογία είναι μακριά από την αντίληψη μας”.
Σε νέα παρέμβαση του ο κύριος Παπαϊωάννου τόνισε ότι “υπάρχει ένα θέμα με τον κανονισμό αλλά ζήτησα την ομοφωνία των κομμάτων και προσπάθησα να απαντήσω με τη μεγαλύτερη συνεννόηση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα” και ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα ενσωματωθεί τελικά στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη βουλή, την επόμενη εβδομάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου