ΕΛΛΑΔΑ

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες

παρατείνονται-τα-περιοριστικά-μέτρα-1908

Ως τις 21 Αυγούστου παρατείνονται τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού που ισχύουν για τις εκκλησίες και γενικότερα για τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή:

“Η ισχύς της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας “Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού covid-19, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020″ (Β’ 2111), παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 21.8.2020”.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16/03 είχε γνωστοποιήσει με ανάρτησή του στο twitter το κλείσιμο των εκκλησιών κάθε δόγματος και κάθε θρησκείας.

Εν τω μεταξύ σήμερα συνέρχεται και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διάρκεια της οποίας αναμένεται το θέμα να συζητηθεί εκτενώς.

Τι ισχύει σύμφωνα με την ΚΥΑ για τις εκκλησίες

Μέχρι και σήμερα σε ισχύ βρισκόταν Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργείων που ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Ο μέγιστος αριθμός των πιστών στους ναούς είναι 100 πολίτες από 50 που ίσχυε, ενώ θα επιτρέπεται ένας άνθρωπος ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και όχι ανά 10 τ.μ. όπως ίσχυε προκειμένου οι πιστοί να καταφεύγουν και σε άλλους ναούς ώστε να μην σημειώνονται εικόνες συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας:

α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύρι χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις (ορθίων ή καθημένων) που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός τους εντός του ορίου της προαναφερθείσας αναλογίας, καθώς και η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις,

β) σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100),
γ) να τηρούνται όλα τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου