ΕΛΛΑΔΑ

Αιμορραγία 9 δισ. ευρώ από το παρεμπόριο

αιμορραγία-9-δισ-ευρώ-από-το-παρεμπόριο-396146
Ο παράνομος τζίρος οδηγεί σε ασφυξία την εμπορική αγορά

Ο τζίρος του παραεμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται ετησίως στα 25 δισ. ευρώ, στερώντας από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη., αναφέρει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών και "λουκέτων" που προκαλεί το λαθρεμπόριο, αλλά και η αιμορραγία εξαιτίας του παραεμπορίου, υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.
Αυτά υπενθυμίζει, σε δήλωσή του για τη δράση του παραεμπορίου, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης και σημειώνει ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, "έχει δείξει τη βούληση να συνδράμει στην πάταξη του εν λόγω φαινομένου, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, με την ένταξη θετικών διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο, για την καλύτερη εποπτεία του υπαίθριου εμπορίου".
Κάλεσε δε, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και τους Έλληνες καταναλωτές "να μην πετάνε τα λεφτά τους στο δρόμο".
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρει:

«…Το παραεμπόριο είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά. Χιλιάδες προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης και χαμηλής ποιότητας, κατακλύζουν τα πεζοδρόμια των μεγάλων εμπορικών δρόμων, υπονομεύοντας τη λειτουργία των νόμιμων, στεγασμένων και υπαίθριων, εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτή η κατάσταση στερεί πολύτιμους πόρους από το ελληνικό δημόσιο και ενισχύει μία αίσθηση εγκατάλειψης και ατιμωρησίας στα κέντρα των μεγάλων ελληνικών πόλεων (…)

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο τζίρος του παραεμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται ετησίως στα 25 δισ. ευρώ, που στερούν από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους τουλάχιστον 9 δις από ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη. Οι απώλειες θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών και «λουκέτων» που προκαλεί το λαθρεμπόριο, αλλά και η αιμορραγία του παραεμπορίου, υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.

Ο αγώνας για την στήριξη του νόμιμου εμπορίου πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς συμβιβασμούς. Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και τους Έλληνες καταναλωτές "να μην πετάνε τα λεφτά τους στο δρόμο"…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου