ΕΛΛΑΔΑ

Πρόβλημα με τα «σιλικονούχα» και στην Ελλάδα

πρόβλημα-με-τα-σιλικονούχα-και-στην-396861
Έχουν εισαχθεί συνολικά 474 ακατάλληλα εμφυτεύματα

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν τηρείται μητρώο για τις πλαστικές επεμβάσεις στο στήθος, ο ΕΟΦ διαπιστώνει ότι τα ακατάλληλα εμφυτεύματα της γαλλικής Poly Implant Prothese (PIP) έχουν χρησιμοποιηθεί σε 40 γυναίκες, οι οποίες ενημερώθηκαν από τον Οργανισμό ότι πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις και να τα αφαιρέσουν «εάν εμφανιστεί πρόβλημα».

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμών Φαρμάκων επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις περιπτώσεις γυναικών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το τι θα πρέπει να κάνουν οι 40 γυναίκες με τα εμφυτεύματα, ο ΕΟΦ αναφέρει: «Τα μέτρα, σύμφωνα με τη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική αρμόδια επιστημονική εταιρεία, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενημέρωση όλων των ατόμων που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα αυτά, τακτική παρακολούθηση τους από τον θεράποντα ιατρό τους και αφαίρεση τους, εφόσον παρουσιασθεί πρόβλημα».

Πάντως αρκετές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, συνιστούν την αφαίρεση της βιομηχανικής σιλικόνης της PIP, καθώς τα εμφυτεύματα φαίνεται ότι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης και διαρροής στους γειτονικούς ιστούς, οπότε η απομάκρυνση του υλικού γίνεται και πιο δύσκολη. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν η αφαίρεση των εμφυτευμάτων θα γίνεται δωρεάν.

Όπως πάντως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, Α. Μανδρέκας, ανέφερε ότι οι πλαστικοί χειρουργοί θα προσφέρουν τις επεμβάσεις χωρίς αμοιβή. Ακόμα, το υπουργείο αναζητά τρόπο να αποζημιωθούν οι γυναίκες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα εμφυτεύματα για αποκατάσταση έπειτα από καρκίνο του μαστού, και πρέπει τώρα να υποβληθούν σε νέα επέμβαση.

Για όσες γυναίκες δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε αφαίρεση των ακατάλληλων εμφυτευμάτων, οι γιατροί τους συνιστούν να υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα ανά έξι μήνες και σε μαγνητική τομογραφία ανά εξάμηνο.

Συνολικά 474 τεμάχια των ακατάλληλων εμφυτευμάτων είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα από τις αρχές του 2009 μέχρι τις 14 Απριλίου του 2010, οπότε με απόφαση του ΕΟΦ έγινε ανάκληση του προϊόντος.

Από το σύνολο αυτό διατέθηκαν στην αγορά τα 105, σε συνολικά δύο ιδιωτικές κλινικές, πέντε ιατρούς και τέσσερις ασθενείς που τα προμηθεύτηκαν με δική τους πρωτοβουλία, καθώς αυτό επιτρέπεται.
Σε συνεννόηση με την Επιστημονική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργική, ο ΕΟΦ εισηγείται τώρα στο υπουργείο Υγείας τη δημιουργία μητρώου πράξεων εμφυτεύσεων στήθους.
Οδηγίες για το θέμα αναμένεται να εκδώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Ιανουαρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου