ΕΛΛΑΔΑ

13ος και 14ος μόνο σε χαμηλόμισθους

13ος-και-14ος-μόνο-σε-χαμηλόμισθους-398845

Πρόταση – σοκ για χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού μόνο στους χαμηλόμισθους κατέθεσε ο ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης με τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις –ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ (έμποροι) – προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στον επικείμενο διάλογο με τη ΓΣΕΕ για τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δ. Δασκαλόπουλος ανέφερε – διατυπώνοντας τον προβληματισμό του –κατά πόσο θα πρέπει να δίδονται ο 13ος και 14ος μισθός τόσο στις κατώτατες αμοιβές, όσο και «σε αμοιβές 5.000 ευρώ και άνω».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Δασκαλόπουλος έθεσε υπό αίρεση τη διατήρηση των δώρων για μισθωτούς με εισοδήματα πάνω από ένα ύψος το οποίο δεν προσδιόρισε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις δεν θέτουν θέμα 13ου και 14ου μισθού, κάτι που δεν συζητά ούτε η ΓΣΕΕ. Ωστόσο το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει το διάλογο που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, ενώ προτείνουν το «πάγωμα» των μισθών για τρία χρόνια. Ταυτοχρόνως, ζητούν να μην δοθεί η αύξηση που προβλέπει η σύμβαση (ΕΓΣΣΕ) για την 1η Ιουλίου (2,5%), ούτε οι ωριμάνσεις των μισθών (τριετίες, πολυετίες) για τρία χρόνια. Ζήτημα τίθεται και για ορισμένα επιδόματα και αμοιβές που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις.

Στο μόνο σημείο που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων). Η ΓΣΕΕ θέτει ως προϋπόθεση την κάλυψη των απωλειών εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στον επικείμενο διάλογο για τα μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προσερχόμενος στην συνάντηση με τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς δήλωσε τα εξής: «στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών». Ζήτησε από τη ΓΣΕΕ να αποδείξει από κοινού με τους εργοδότες να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφασίζουν για τα θέματα που τους απασχολούν, «χωρίς έξωθεν επιβολές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου