ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα ειδική περίπτωση, πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

η-ελλάδα-ειδική-περίπτωση-πρέπει-να-τη-399181

Ήταν η πρώτη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για το 2012, στο πλαίσιο προετοιμασίας της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου. Αυστηρή γλώσσα για την Ελλάδα.

Να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου κάλεσε την Ελλάδα η Άγκελα Μέρκελ στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο. Θα πρέπει να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και θα πρέπει σύντομα να υλοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης. “Θέλουμε να παραμείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, ωστόσο η Αθήνα θα πρέπει να κάνει πράξη αυτά που δεσμεύθηκε έναντι της Τρόικας. Για το θέμα αυτό θα μιλήσει αύριο στο Βερολίνο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα συνιστά ειδική περίπτωση στην Ευρωζώνη.

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πάντως πως Γερμανία και Γαλλία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Παραμένουν οι διαφωνίες για το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση, Γερμανία και Γαλλία προτίθενται θα καταθέσουν κοινές προτάσεις στην Κομισιόν, ενώ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη δημοσιονομική ένωση η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι διεξάγονται γοργά και υπάρχει ελπίδα εντός του μήνα να υπογραφεί το επιδιωκόμενο φρένο χρέους.

Η Άγκελα Μέρκελ φάνηκε επίσης πρόθυμη να εφαρμοστεί ένας φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μόνο στην Ευρωζώνη. Μέσα στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχουν όμως διαφορετικές απόψεις. Οι Φιλελεύθεροι θέλουν ο φόρος αυτός να επιβληθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε. δηλαδή και στη Μεγάλη Βρετανία. Θέσει, την οποία ως γνωστόν όμως δεν αποδέχεται το Λονδίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πάντως πρόθυμος στην ανάγκη ο φόρος αυτός να εισαχθεί μόνο στη Γαλλία, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές, όπως δήλωσε, στο τέλος Ιανουαρίου.

Η Άγκελα Μέρκελ μίλησε επίσης για τον φιλόδοξο στόχο σταθεροποίησης του κοινού νομίσματος ωστόσο δεν άφησε μεγάλες ελπίδες ότι αυτό θα γίνει σύντομα αλλά όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, βήμα-βήμα

DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου