ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας σε δημοτικά, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

αναλυτικά-τα-μέτρα-προστασίας-σε-δημο-65326

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών των δημοτικών σχολείων στα θρανία την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου ανακοίνωσαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναλυτικά τα μέτρα για τα Δημοτικά Σχολεία

“Το σχολείο είναι το φυσικό μέρος των παιδιών. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να συνηθίσουν τα παιδιά και να μάθουν να προσέχουν. Η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ θετική, τα μέτρα τηρούνται υποδειγματικά” ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στη συνέχεια εξειδίκευσε τα μέτρα για την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων κατά την τοποθέτησή της, ως εξής:

-Τα Δημοτικά Σχολεία ανοίγουν την 1η Ιουνίου και τα μαθήματα παρατείνονται μέχρι τις 26 Ιουνίου.

-Για τους εκπαιδευτικούς το έτος παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου.

-Τα τμήματα θα είναι μικρότερα των 15 ατόμων και θα λειτουργούν εκ περιτροπής (Δευτέρα – Τετάρτη- Παρασκευή και Τρίτη – Πέμπτη) αν είναι μεγαλύτερα.

-Για την ώρα, όπως είπε η υπουργός, τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

-Τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν, οι μάσκες θα είναι προαιρετικές.

Ο τρόπος επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών

-Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

-Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

-Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους για την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό.

-Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

-Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

-Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

-Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

-Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

-Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Η λειτουργία των παιδικών & βρεφικών σταθμών και η λειτουργία του Δημόσιου Τομέα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου:

-Από την 1η Ιουνίου 2020 ανοίγουν οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί της χώρας.

-Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 90.000 παιδιά σε 1.600 παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-Οι κανόνες επαναλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

-Λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

-Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών. Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όσον αφορά τους κανόνες λειτουργείας

-Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην προμήθεια κατάλληλων αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας για όλες τις αίθουσες σύμφωνα με τις οδηγίες. Η προμήθεια των ειδών αυτών γίνεται από τους Δήμους για τους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-Ειδική μέριμνα για την καθαριότητα των χώρων. Σε περίπτωση που το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως 4 μηνών. Το προσωπικό αυτό είναι αυτονόητο ότι μπορεί να απασχοληθεί σε άλλες ανάγκες και σε αντίστοιχα καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων όταν κλείσουν οι σταθμοί. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό το οποίο εργαζόταν σε δομές οι οποίες εξακολουθούν και παραμένουν κλειστές όπως είναι τα ΚΑΠΗ.

-Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν έως 31.7.2020. Νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

-Για τις κατασκηνώσεις καθώς για τα ημερήσια camps έχει ζητηθεί άμεσα από την επιτροπή των ειδικών και ιδανικά εντός της εβδομάδας, να εισηγηθούν τις αποφάσεις τους, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία

-Από 1.6.2020 οι Υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με μόνη εξαίρεση τη χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που υπάγονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους.

-H χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου