ΕΛΛΑΔΑ

“Πονοκέφαλος“ για λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση ο συνωστισμός σε παραλίες και πλατείες

πονοκέφαλος-για-λοιμωξιολόγους-κα-86711

Η χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι πολίτες μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προβληματίζει έντονα τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση καθώς είναι ο ορατός ο κίνδυνος της διασποράς της νόσου. Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει στα χέρια του τα πρώτα δεδομένα από την πορεία του Κορωνοϊού από την στιγμή που η χώρα βγήκε από την καραντίνα.

Ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στα περιοριστικά μέτρα είναι ιδιαιτέρως πιθανό. Η απόσταση προστασίας που τονίζουν συνεχώς οι ειδικοί πήγε … περίπατο. Μια ενδεχόμενη επιστροφή στην καραντίνα θα σήμαινε καταστροφή για την χώρα τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία που ήδη έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα.

“Βούλιαξαν” οι παραλίες

Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιορισμούς, γέμισαν τις παραλίες και τα πάρκα. Τα μέτρα προστασίας ξεχάστηκαν από τους πολίτες με τον έναν να είναι ουσιαστικά πάνω στον άλλο. Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν από τους φωτογραφικούς φακούς, επιβεβαίωσαν τους φόβους της χαλάρωσης που υπήρχαν στην επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας όταν συζητούσε την άρση των μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν η νόσος εξαπλώνεται στην άμμο, την θάλασσα ή με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες αψήφησαν τον κίνδυνο και ξεχύθηκαν στις παραλίες, έχοντας μαζί τους όλα τα απαραίτητα καλοκαιρινά αξεσουάρ καθώς οι οργανωμένες πλαζ είναι ακόμα κλειστές. Αποστάσεις δεν υπήρξαν σε καμία περίπτωση, με την μία ομπρέλα να σχεδόν η μία δίπλα στην άλλη.

Πέτσας: Οργανωμένο σχέδιο οι πλατείες

Ο συνωστισμός στις πλατείες ήταν ο πρώτος “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση, ωστόσο τα επεισόδια που σημειώθηκαν αρχικά στην Αγία Παρασκευή και στην συνέχεια στην Κυψέλη δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους πρώτους φόβους της κυβέρνησης που μιλούσε για οργανωμένο σχέδιο από συγκεκριμένες ομάδες.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ορισμένοι επιχειρούν επαναστατική γυμναστική. “Είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα αυθόρμητο. Είναι καθαρά οργανωμένο από συγκεκριμένους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επαναστατική γυμναστική. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι αναδεικνύεται πως οι Έλληνες είχαν την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα να φτάσουν μέχρι εδώ. Κάποιοι θέλουν να δοκιμάσουν την ωριμότητα και απεμπολούν την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις θυσίες που έχουμε κάνει όλοι μας” δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1.

Βγαίνουν από την “καραντίνα” 300 χιλιάδες εργαζόμενοι

Τα δύσκολα έρχονται από τη Δευτέρα καθώς εκτός από τις παραλίες και τις πλατείες καθώς ανοίγουν όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου, γεγονός που σημαίνει πως περισσότεροι από 300 χιλιάδες εργαζόμενοι βγαίνουν από την καραντίνα και πιάνουν δουλειά. Παράλληλα ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζουν τα μαθήματα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Πολλά θα εξαρτηθούν αυτή την εβδομάδα καθώς θα κριθεί το γρηγορότερα άνοιγμα της εστίασης και των πολυκαταστημάτων. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αλλά και από τα δεδομένα που θα υπάρχουν από την πορεία του Κορωνοϊού.

“Δίκοπο μαχαίρι” η απελευθέρωση των μετακινήσεων

Στις 18 Μαΐου απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γεγονός που πιθανότατα που ίσως απελευθερώσει το φορτίο που υπάρχει στα αστικά κέντρα και αποφευχθούν οι μεγάλοι συνωστισμοί που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες, ενώ και οι ηλικιωμένοι θα μπορούν ελεύθερα να επισκεφθούν τα χωριά τους. Από την άλλη όμως υπάρχει το ενδεχόμενο η νόσος να εξαπλωθεί μέσω των μετακινήσεων.

Αυτός είναι ακόμα ένας προβληματισμός που υπάρχει στο υπουργείο υγεία, όπως επίσης και για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού με τέτοιες καιρικές συνθήκες θα γέμιζαν και θα έπαιρναν μια σημαντική ανάσα οι επιχειρήσεις, όμως στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα για τους κατοίκους του νησιού, καθώς το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο απαιτητικές και δύσκολες καταστάσεις.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου