ΕΛΛΑΔΑ

Φως στις καταγγελίες των Εισαγγελέων ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

φως-στις-καταγγελίες-των-εισαγγελέων-404982

«Να τελειώσει ακόμα και σήμερα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με το θέμα της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τις ηχηρές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Τέντες ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αρχαιότερο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή.

Ο κ. Τέντες τον καλεί να διερευνήσει κυρίως το σημείο της επιστολής παραίτησης των δύο, όπου αναφέρουν ότι δεν είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ υπαγόρευση».

Η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων

«Απορίας άξιον είναι» τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην επιθυμία να αλλάξει τόσο σύντομα τη νομοθεσία, προκειμένου να αντικατασταθούν οι οικονομικοί εισαγγελείς εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της.

Η Ένωση επισημαίνει ότι οι λόγοι της παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να αξιολογηθούν από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «όλοι πρέπει να αναμείνουν αυτή την αξιολόγηση».

Ωστόσο, η Ένωση αναφερόμενη στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τροποποίηση του Νόμου 3943/2011, έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς εφετών, όπως είναι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, τονίζει:

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκτελεστική και νομοθετική λειτουργία, πλην όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της δικαστικής λειτουργίας, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της.»

Αντίδραση και από τον ΔΣΑ

Επιτακτική ανάγκη καθίσταται «να αποκρούεται και να στηλιτεύεται κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παραίτηση των Πεπόνη και Μουζακίτη, «η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς και σοβαρότατες καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους, συνιστά ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά τους βάλλονται πανταχόθεν».

Οι διαστάσεις που λαμβάνει η υποβολή των δυο αυτών παραιτήσεων, «είναι ιδιαίτερες, αν αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στους ως άνω δικαστικούς λειτουργούς και συνίσταντο στην αντιμετώπιση μείζονος σημασίας υποθέσεων φοροδιαφυγής και γενικότερα οικονομικής εγκληματικότητας» τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Ικανοποίηση Ν.Δ.

Την ικανοποίησή του για την έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, εκφράζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη -ιδίως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία- να μάθουν όλοι οι πολίτες ποια “οργανωμένα συμφέροντα” και ποιοι “ποικιλώνυμοι εκφραστές τους” κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις στο έργο της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος», αναφέρει.

«Ταυτόχρονα, όμως, είναι ανάγκη να δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι δύο εισαγγελείς, παρά το φόρτο και την κρισιμότητα του έργου που επιτελούσαν και παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις τους, στερούνταν της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και γραμματειακής υποστήριξης», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Κ. Τζαβάρα, «ακόμη πιο σοβαρά είναι τα ερωτήματα που αφορούν στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο», ο οποίος, όπως αναφέρει, «με την πρόφαση της δήθεν αναβάθμισης του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, μεθόδευε την αντικατάσταση των δύο συγκεκριμένων Εισαγγελέων.

«Και αυτό τη στιγμή που»,όπως λέει, « ασχολούνταν με ύποπτες υποθέσεις, που αγγίζουν ακόμη και δράσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Ο τομεάρχης της ΝΔ αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Τέντες αξίζει να συμπεριλάβει στην έρευνά του και τα εν λόγω ερωτήματα, καθώς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκάλυψη όλης της αλήθειας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου