ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Οι ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς τη Μ. Εβδομάδα

χαρδαλιάς-οι-ναοί-δεν-θα-είναι-ανοιχτο-124410

Σαφή κατεύθυνση να μην προστρέξουν στους ναούς οι πιστοί στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας έστειλε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αν και οι ναοί θα είναι ανοιχτοί για ορισμένες ώρες, ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι το νόημα της εγκυκλίου που εξέδωσε η Ιεραρχία είναι ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για το προσωπικό των εκκλησιών, δηλαδή τους ιερείς, τους ψάλτες και τους νεωκόρους και όχι για τους πιστούς.

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί αν οι πιστοί δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες και κινηθούν μαζικά προς τους ναούς, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, αν και είπε ότι στις εξαιρέσεις μετακίνησης- βόλτα, άσκηση, κατοικίδια κτλπ- δεν προβλέπεται η μετακίνηση στους ναούς.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι “υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών”. Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης.

Ενώ σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν πιστεύει οτι θα συμβεί κάτι τέτοιο, αφού δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν πιστοί που θεωρούν ότι είναι πιο πιστοί από τους Ιεράρχες και τον Αρχιεπίσκοπο. Που καλούν τους Χριστιανούς να παραμείνουν σπίτι τους. Απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας.

Πρόσθεσε πως σήμερα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας μόνο συγκεκριμένες ώρες, αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο. “Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς”.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το νόημα της Εγκυκλίου της Ιεραρχίας είναι η αποτροπή της προσέλευσης στους ναούς και ότι το κερί μας θα το ανάψουμε όταν τελειώσει όλη αυτή η δοκιμασία.

Έλεγχοι στα αεροδρόμια

Συνεχίζεται το υπηρεσιακό σχέδιο όσον αφορά τα αεροδρόμια. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα, δηλαδή των πτήσεων που έρχονται από Παρίσι, Βρυξέλλες, Ζυρίχη και Ντόχα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό οι επιβάτες 15 τακτικών πτήσεων, 724 άτομα. Οι επιβάτες κατά την άφιξή τους, οδηγούνται σε ξενοδοχείο, υποβάλλονται στο τεστ, και όσοι είναι αρνητικοί, αποχωρούν από το ξενοδοχείο και ολοκληρώνουν την καραντίνα τους στον τόπο που έχουν δηλώσει στην αντίστοιχη φόρμα. Οι θετικοί παραμένουν στο ξενοδοχείο.

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην καμπάνια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο “μένουμε σπίτι-βγαίνουμε νικητές”. Όπως είπε, κυρίως πρόκειται για μια καμπάνια, που δείχνει πως “όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο, και αν συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό, δεν θα αργήσει η μέρα που θα βγούμε από αυτή την μεγάλη δυσκολία και θα βγούμε νικητές”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου