ΕΛΛΑΔΑ

Κολοκυθιά με το χρόνο των εκλογών

κολοκυθιά-με-το-χρόνο-των-εκλογών-405842

Για μετά το Μάρτιο όταν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα που θα την ακολουθεί, προσδιόρισε τον χρόνο των εκλογών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Αντένα”.

“Χρονικά δεν προσδιορίζεται απολύτως, αλλά είναι φανερό ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν οπωσδήποτε μέχρι τον Μάρτιο”, ανέφερε, προσθέτοντας: “Από τα τέλη Μαρτίου είμαστε σε περίοδο εκλογών. Μέχρι πότε, δεν μπορώ να ξέρω.”

Ο κ. Καψής αναγνώρισε ότι υπάρχουν τριβές ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά τις απέδωσε στο ότι “κάνουμε ένα πείραμα που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και αυτό μοιραία έχει τριβές. Αλλά νομίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε, γιατί πρέπει να τις ξεπεράσουμε. Έχουμε μπροστά μας αυτό το τεράστιο έργο. Πρόκειται να πάρουμε στο τέλος αυτής της προσπάθειας 89 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι είναι τεράστια υπόθεση για την ελληνική οικονομία”.

Για εκλογές μετά τον Απρίλιο έκανε λόγο και ο Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί “επειδή δεν έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας. Είναι σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό”, είπε και αναρωτήθηκε: “Αν θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη, να φύγουμε από το ευρώ και να πούμε ότι κλεινόμαστε στο καβούκι μας;”

“Αυτή τη στιγμή”, συνέχισε, “δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο θέμα. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει -δεν μπορώ να το ξέρω- αλλά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει. Το δεύτερο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι μερικές φορές την τρόικα την ενδιαφέρει περισσότερο να δει ότι γίνονται αλλαγές, παρά ότι παίρνονται μέτρα. Δηλαδή, είναι και στο δικό μας το χέρι να έχουμε το δικό μας πρόγραμμα, με τις δικές μας αλλαγές να προχωράμε μια σειρά από διαρθρωτικά ζητήματα που στο μέλλον θα φέρουν περισσότερα έσοδα. Και άρα, τι μέτρα θα απαιτηθούν, δεν είναι βέβαιο ακόμη”.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε, τέλος, ότι μέσα στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι να φέρει νέο φορολογικό νομοσχέδιο “εφόσον συμφωνήσουν τα τρία κόμματα που την στηρίζουν”.

Η Ν.Δ. πριν το Πάσχα

Σε εκλογές πριν από το Πάσχα και, αν είναι δυνατόν, μέσα στο Μάρτιο, επιμένει η ΝΔ, παρά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για μετάθεσή τους προς το τέλος Απριλίου.

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού υποστηρίζει ότι στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμου δεν συζητήθηκε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και, ως εκ τούτου, ισχύει η προηγούμενη συμφωνία.

Βεβαίως η ΝΔ δέχεται ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και μετά να προκηρυχθούν οι εκλογές. Προσδιορίζει δε το έργο αυτό στην ολοκλήρωση του PSI και στην σύμβαση που θα συνοδεύσει το νέο δάνειο της χώρας.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι όσο καθυστερεί το PSI τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι να υπάρξουν επιπλοκές, λόγω της αρνητικής ευρωπαϊκής και διεθνούς συγκυρίας και ότι η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν έχουν κάθε λόγο να συντομεύσουν οι διαδικασίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου