ΕΛΛΑΔΑ

24ωρο αστυνομικό… τείχος στην είσοδο-έξοδο διοδίων – Πόσο θα επηρεαστούν οι μετακινήσεις

24ωρο-αστυνομικό-τείχος-στην-είσοδο-έ-131740

24ωρο αστυνομικό… τείχος στην είσοδο-έξοδο διοδίων στα εθνικά οδικά δίκτυα και στις παράπλευρες οδούς, με αυστηρούς ελέγχους στις προϋποθέσεις διέλευσης, έχει ήδη στηθεί ενόψει Πάσχα, για την ανάσχεση της όποιας απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών. Προς τα παρόν τα μόνα ενδεχόμενα για έγκριση μετακίνησης από νομό σε νομό, που βρίσκονται προς συζήτηση χωρίς όμως ακόμη να έχει αποφασιστεί τι θα εφαρμοστεί, είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους όπου δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος και η επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης του… προηγούμενου οικονομικού έτους, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικίας στον νομό προορισμού του ταξιδιώτη.

“Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι τα όποια επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να είναι η αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, στον αριθμό των μετακινήσεών τους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου τόνισε: “Αν παραμείνουμε συνεπείς δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα. Χρειάζεται να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις κινήσεις μας μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το μόνο εργαλείο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Στοίχημα είναι να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα αυστηρά μέτρα, εφόσον γίνει αυτό δεν υπάρχει λόγος για περισσότερα μέτρα”.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης τον περιορισμό κίνησης στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, στο Νότιο Πάρκο και στην Πλάζ Αγιάς, αλλά και στην παραλία του Βόλου. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Πάτρα, η απαγόρευση θα ισχύει Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ. της επομένης μέρας, ενώ το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση θα είναι πλήρης.

Ο περιορισμός στην παραλία του Βόλου θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα και έως την Παρασκευή θα απαγορεύεται η κυκλοφορίας από τις 12:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ. της επομένης και το Σαββατοκύριακο, πλήρης απαγόρευση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς είχαν καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, οι οποίοι ανέφεραν τα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά σημεία συνωστισμού πολιτών σε άλση, πάρκα, πλακόστρωτα και παραλίες. Όλες αυτές οι αναφορές εξετάζονται και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες απαγορεύσεις κίνησης πολιτών σε διάφορα σημεία άλλων περιφερειών της χώρας.

Στο πλαίσιο των ελέγχων άσκοπης μετακίνησης πολιτών, την Πέμπτη βεβαιώθηκαν 2.247 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Στις τρεις “πρώτες θέσεις” βρίσκονταν η Αττική με 966, 272 στη Θεσσαλονίκη και 166 στη Δυτική Ελλάδα. Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα, εκ των οποίων έξι στη Θεσσαλονίκη και τρεις στην Αττική.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 330 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 337 άτομα.

Την Παρασκευή από τις 06:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 772 παραβάσεις εκ των οποίων οι 347 στην Αττική, 71 στα Ιόνια Νησιά, που βρίσκονταν στις τρεις πρώτες θέσεις. Από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 18.130 παραβάσεις.

190 δικογραφίες έχουν παραπεμφθεί από τις 12 Μαρτίου μέχρι και τις 2 Απριλίου στο Αυτόφωρο, για παραβίαση των μέτρων που έχει κηρύξει η Πολιτεία σχετικά με τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, μόνο στα δικαστήρια της Αθήνας.

Όλες τους αφορούν παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (δηλαδή με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη) από πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί λ.χ. καταστηματάρχες που άνοιξαν τα μαγαζιά τους παρά τις απαγορεύσεις, ή καθηγητές που συνελήφθησαν να παραδίδουν μαθήματα σε φροντιστήρια ή κατ’ οίκον.

Παράλληλα, υπάρχουν και δεκάδες άλλες δικογραφίες για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και έχει οριστεί ρητή δικάσιμος. Όπως εξηγούν νομικοί, δίωξη σε βαθμό κακουργήματος δεν έχει μέχρι στιγμής προκύψει από την Εισαγγελία Αθηνών, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάποιος να έχει αποδεδειγμένα νοσήσει και εν γνώσει του να έχει διακινδυνέψει να μεταδώσει τον ιό σε άλλον.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα ορίζει πως μπορεί να επιβληθεί ακόμη και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση κακουργηματικής μορφής. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως “αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη”.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου