ΕΛΛΑΔΑ

Μόσιαλος: Πώς μπορεί να βγει η Ελλάδα από την καραντίνα –Το σχέδιο

μόσιαλος-πώς-μπορεί-να-βγει-η-ελλάδα-απ-132056

Τα βήματα με τα οποία θα περάσουμε στην επόμενη μέρα της κρίσης με τον κοροναϊό περιγράφει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Με ανάρτησή του, σημειώνει πως η Δανία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την έξοδο από την παρούσα φάση. Όπως λέει, ο αντίστοιχος σχεδιασμός θα ξεκινήσει σύντομα και στη χώρα μας. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα είναι το βασικό σημείο αναφοράς των συζητήσεων, όλων των χωρών.

Τις επόμενες μέρες, ο κ. Μόσιαλος θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος Υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η χώρα για την επιστροφή στη «νέα καθημερινότητα», η οποία ωστόσο δεν προσδιορίζεται για τον Απρίλιο.

Το χρονοδιάγραμμα

Επικαλούμενος άρθρο του καθηγητή Ran Balicer, ο οποίος είναι σύμβουλος της κυβέρνησης του Ισραήλ και μέλος της ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Covid-19, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο περιλαμβάνει δύο προϋποθέσεις:

  • Σημαντική διακοπή του εκθετικού ποσοστού της εξάπλωσης της νόσου και η διαθεσιμότητα ενός σημαντικού αριθμού κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες θα «απορροφήσουν» το περιθώριο σφάλματος για την αποτροπή της κατάρρευσης, εάν η άρση των μέτρων προκαλέσει ξαφνική αύξηση των λοιμώξεων.
  • Λεπτομερή και ενημερωμένη εκτίμηση πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων. Πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα διεξαγωγής εργαστηριακών δοκιμών για την Covid-19 σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού, προκειμένου να ασκηθεί μια αποτελεσματική στρατηγική εξόδου. Το Ισραήλ ελπίζει σε 30.000 ημερήσιες εξετάσεις σε λίγες εβδομάδες.

Η στρατηγική

Η στρατηγική εξόδου απαιτεί μία αλλαγή: τη μετάβαση από την φυσική αποστασιοποίηση και την πλήρη απομόνωση, που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με ένα σαρωτικό και μη επιλεκτικό τρόπο, σε ένα νέο status quo.

Αυτή η νέα ρουτίνα θα μπορούσε να βασιστεί σε τρία στοιχεία:

  • Γρήγορη και εστιασμένη προσπάθεια εντοπισμού και αντιμετώπισης ασθενών.
  • Διαφοροποιημένη και δυναμική πολιτική απομόνωσης μεταξύ στοχοθετημένων κοινοτήτων.
  • Καθορισμό μέτρων που επιτρέπουν στους ασθενείς με ανοσία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στη διατήρηση της οικονομίας.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ενώ προσαρμόζεται η Οικονομία στην εξ αποστάσεως εργασία, η καθημερινή συμπεριφορά βασίζεται στη φυσική αποστασιοποίηση, τηρείται η ατομική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και δημιουργείται ιατρική υποδομή με μέγιστη προστασία των ιατρικών ομάδων.

Η παρακολούθηση

Σύμφωνα με τον κ. Balicer που επικαλείται ο κ. Μόσιαλος, για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα απαιτείται αποφασιστική παρακολούθηση των προσφάτως μολυσθέντων ατόμων και ταχεία απομάκρυνσή τους από την μολυσματική δεξαμενή. Αυτό απαιτεί «κλείσιμο του κύκλου».

Προτείνεται μία διαδικασία πολλαπλών σταδίων, η οποία περιλαμβάνει: εντοπισμό ατόμων που είναι «ύποπτα» περιστατικά, ταχεία καραντίνα ασθενών που έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι, ιχνηλάτηση και γρήγορη απομόνωση των επαφών τους.

Για να επιτευχθεί αυτή η προϋπόθεση, πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός δυνατοτήτων. Περιλαμβάνουν εκτεταμένες και προσεκτικά μελετημένες εξετάσεις όλων των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τα νέα κρούσματα.

Περιλαμβάνουν, επίσης, μία γεωγραφικά προσδιορισμένη πολιτική καραντίνας, η οποία προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Οικονομία

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην έγκαιρη χαλάρωση των περιορισμών που δυσχεραίνουν περισσότερο την ανάκαμψη της Οικονομίας, με σχετικά μικρότερο κίνδυνο να αυξηθεί σημαντικά η εξάπλωση της νόσου. Είναι, επομένως, πιθανή η ανανεωμένη λειτουργία των βιομηχανιών, των εμπορικών και των εμπορικών επιχειρήσεων και όχι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι συνήθως βασικοί παράγοντες διάδοσης των ασθενειών σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

Η σταδιακή εφαρμογή μιας στρατηγικής εξόδου πρέπει να συνοδεύεται από την προετοιμασία της υποδομής για τον επόμενο χειμώνα, η οποία, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενες επιδημίες, θα μπορούσε να φέρει μαζί της ένα δεύτερο κύμα, μεγαλύτερο από το πρώτο, λόγω της διπλής μόλυνσης από γρίπη και Covid-19, και ίσως να προκαλέσει δραματική αύξηση της διασποράς και της μόλυνσης.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να αρχίσουμε να φανταζόμαστε τη ζωή κάτω από μια νέα και δυναμική καθημερινότητα, η οποία σταδιακά, κατά τους προσεχείς μήνες, θα επιτρέψει στους περισσότερους από εμάς να επιστρέψουμε στην εργασία, στις ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες και στην κοινωνική μας ζωή. Μια ρουτίνα απεριόριστα καλύτερη σε σύγκριση με αυτή που ζούμε σήμερα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και έχει αρχίσει πλέον να αχνοφαίνεται.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου