ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρή απάντηση στις αιτιάσεις της Μόσχας

αυστηρή-απάντηση-στις-αιτιάσεις-της-μ-406401

Αυστηρή απάντηση έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις αιτιάσεις που διατύπωσε η Μόσχα περί μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση της προφυλάκισης Εφραίμ, ο οποίος κρατείται μόνος σε κελί της πτέρυγας «6 »των φυλακών Κορυδαλλού.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας, η πλήρης δήλωση του οποίου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».

Ρωσικές αιτιάσεις για μη σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του ρωσικού Υπουργείου δια στόματος του εκπροσώπου του Αλεξάντερ Λουκασέβιτς: «Λαμβάνοντας υπ όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα (…) «Το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις, που φθάνουν από την Ελλάδα σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος Άθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».

Μόνος σε κελί της πτέρυγας «6» ο Εφραίμ

Ο ηγούμενος Εφραίμ μεταφέρθηκε με μια αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση στον Κορυδαλλό λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης. Κρατείται μόνος στο κελί 2 της πτέρυγας «6», όπου κρατούνται γενικά κατάδικοι οικονομικών αδικημάτων και όχι βαρυποινίτες βίαιων ποινικών εγκλημάτων.

Υποστηρικτές του Εφραίμ βρέθηκαν για ακόμη μία ημέρα στο πλευρό του, πραγματοποιώντας νέα συγκέντρωση έξω από την κεντρική πύλη των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι συνήγοροί του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων, αντικρούοντας με επιχειρήματα τους λόγους που κρίθηκε ο εντολέας τους προσωρινά κρατούμενος.

Παπαϊωάννου: Δεν πρόκειται να παρέμβω

Μιλώντας στον «Σκάι», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση και επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρέμβει ούτε πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Σχεδιάζουν διαδηλώσεις στην ελληνική πρεσβεία

Εν τω μεταξύ, την ελπίδα ότι “η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα”, και ότι η ανακριτική διδικασία θα είναι “αντικειμενική” εξέφρασε ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.

Όπως είπε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, στην κοινή γνώμη της Ρωσίας “δεν είναι σαφές ποια είναι η ουσία των κατηγοριών, που αποδίδονται στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η ανάκριση για την υπόθεση αυτή διεξήχθη επί πολλά χρόνια και εκείνος ήδη μία φορά δικαιώθηκε”.

“Θα θέλαμε να ελπίζουμε στην αντικειμενικότητα της ανάκρισης και στο ότι δεν σχετίζεται με τον πολιτικό παράγοντα”, είπε ο κ. Γιακιμτσούκ, εκτιμώντας ότι “η όξυνση της κατάστασης συνέβη την ημέρα της επιστροφής του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου από τη Ρωσία (…) μπορεί να πρόκειται για απλή σύμπτωση, όμως το γεγονός δεν μπορεί να μην προκαλεί ερωτήματα”.

Σύμφωνα με τον κ. Γιακιμτσούκ, “στο Πατριαρχείο Μόσχας αντιμετωπίζουν τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ με συμπάθεια και σεβασμό”, ως «επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας και καθηγούμενο μιας από τις μονές του Άθου με τη μέγιστη επιρροή”.

Μιλώντας στο πρακτορείο “Ιντερφάξ – Ρελίγκια”, ο Γεβγκένι Νικίφοροφ, πρόεδρος μιας από τις γνωστότερες ορθόδοξες οργανώσεις της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι “οι ορθόδοξες κοινωνικές οργανώσεις της Μόσχας θα διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας”.

Οι λόγοι της προφυλάκισης

Τρεις λόγους που θεωρεί εξαιρετικά σοβαρούς επικαλέστηκε η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού προς το Συμβούλιο Εφετών, για να αιτιολογήσει την άποψη της για προφυλάκιση και την διαφωνία της με τον εισαγγελική άποψη που έκρινε πως ο Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η Ειρήνη Καλού, που χειρίζεται την ανάκριση για τις λεγόμενες “ιερές ανταλλαγές”, αναφέρει προς τους εφέτες του Συμβουλίου πως σε βάρος του Εφραίμ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και τονίζει πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

2. Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

3. Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.

Η άποψη της κα Καλού υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους της, μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που αποφάσισαν την προφυλάκιση του Εφραίμ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου