ΕΛΛΑΔΑ

Πιο σκληρά μέτρα: Οι σκέψεις για περιορισμό μετακινήσεων

πιο-σκληρά-μέτρα-οι-σκέψεις-για-περιορ-136249

Θέμα λίγων ημερών φαίνεται να είναι οι ανακοινώσεις για νέα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν κυρίως την κυκλοφορία των πολιτών. Οι εικόνες από την παραλία της Θεσσαλονίκης και οι ουρές έξω από τις τράπεζες, θορύβησαν την κυβέρνηση που βλέπει πως ορισμένοι εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αλλά και τα πρόστιμα που πέφτουν “βροχή”.

Ο πρωθυπουργός δέχεται από τους συνεργάτες του εισηγήσεις για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι το χρονικό όριο των εξόδων αλλά και αριθμός των sms που μπορούν να στείλουν.

Χρονικό πλαφόν στις μετακινήσεις

Αν και οι περισσότεροι πολίτες εφαρμόζουν κατά γράμμα τα μέτρα, υπάρχουν ορισμένοι που με διάφορες δικαιολογίες βρίσκονται για ώρες εκτός σπιτιού με την πρόφαση ότι έχουν βγει για ατομική άθληση, ή για να ψωνίσουν.

Άλλοι πάλι στέλνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στέλνουν αρκετά sms προκειμένου να βγουν από την οικία τους. Ωστόσο από την Πολιτική Προστασία σημειώνουν πως η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων δεν έγινε για να είναι απεριόριστος χρόνος που θα είναι οι πολίτες εκτός σπιτιού ή σε μία ημέρα θα χρησιμοποιούν όλους τους κωδικούς των sms.

Γι’ αυτό τον λόγο μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπει χρονικό όριο στις μετακινήσεις αλλά και πλαφόν στα μηνύματα που θα μπορούμε να στείλουμε στο 13033. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν στην κυβέρνηση πως θα ελεγχθεί ακόμα καλύτερα η κατάσταση και κυρίως με τους ηλικιωμένους που είναι η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα απέναντι στην φονική νόσο.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για αγορά τροφίμων μέχρι 4 φορές την εβδομάδα. Καθημερινή άσκηση μία έως δύο ώρες. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και κυρίως τις βραδινές ώρες.

“Κάποιοι συμπολίτες μας μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται, τόσο εκείνοι, όσο και οι οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία, όμως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι, τι μπορεί να κοστίσουν τέτοιες ενέργειες. Γιατί δεν γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη, να υπάρχει και ένας αστυνομικός” σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέτρα ενόψει Πάσχα

Στην κυβέρνηση ήδη ετοιμάζουν τα μέτρα που θα ανακοινώσουν την Μεγάλη Εβδομάδα και τα οποία αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα για τις λειτουργίες στις εκκλησίες δεν θα αλλάξει, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα ενώ θα παραμείνουν τα μέτρα που ισχύουν στα λιμάνια που επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι ασχολούνται με την τροφοδοσία.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα επικρατεί και τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων που θα υπάρχουν καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και θα το περάσουμε όλοι μέσα στα σπίτια μας.

“Φέτος θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα από αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο, θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας, αλλά θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσιόδρας: Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα

Ο προβληματισμός είναι έντονος και στην επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας καθώς βλέπουν πως οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, η αλλαγή της ώρας που μεγάλωσε την ημέρα, έχει κάνει αρκετούς να χαλαρώνουν και να αναζητούν τρόπους για να βρίσκονται εκτός σπιτιού.

“Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω, πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να τονίζουν πως ο Απρίλιος είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος μήνας καθώς θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι αργοί οι ρυθμοί της εξάπλωσης της νόσου, σε σχέση βέβαια με όλα όσα τραγικά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Παράλληλα όπως σημειώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Κορονοϊός δείχνει καθημερινά την επιθετικότητα του.

“Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει ως σήμερα σε ένα μήνα στους μισούς από τους θανάτους που καταγράψαμε από την γρίπη φέτος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιθετικός, πόσο γρήγορα καταστρεπτικός μπορεί να γίνει ένας τέτοιος ιός και στην Πατρίδα μας. Αρκεί να κοιτάξουμε στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου