ΕΛΛΑΔΑ

Τον αποχαιρέτησαν με ψαλμούς και κωδωνοκρουσίες

τον-αποχαιρέτησαν-με-ψαλμούς-και-κωδω-407002

Υπό τους ψαλμούς μοναχών και ηγουμένων που έσπευσαν να τον κατευοδώσουν και με τις καμπάνες να κτυπούν αναστάσιμα, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ μεταφέρθηκε με πλωτό σκάφος του λιμενικού στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής από όπου τον παρέλαβε αστυνομική δύναμη που αυτή την ώρα τον συνοδεύει στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα η πρώτη στάση του θα είναι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και μετά το Εφετείο, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα που εκκρεμεί εις βάρος του.

Το μεσημέρι, αφού εξέτασαν τον ηγούμενο, οι γιατροί έκριναν ότι μπορεί να μεταφερθεί εκτός Αγίου Όρους, καθώς η κατάσταση της υγείας του πλέον το επιτρέπει , ενώ δικηγόροι του κατηγορούμενου θα μεταβούν στο εφετείο προκειμένου να ενημερωθούν για το περιεχομενο του βουλεύματος.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Επανεξέταση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ζήτησε η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Άδ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η δίωξη εξυπηρετεί εσωτερικές και εξωγενείς σκοπιμότητες, έθεσε θέμα για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος υπήρξε κατήγορος στην υπόθεση των ανταλλαγών.

«Για μένα αυτό που έχει σημασία είναι να επιστραφεί η δημόσια περιουσία στο ελληνικό δημόσιο και εφόσον δεν έχει επιστραφεί ακόμη και δεν βλέπω να γίνονται μεγάλα βήματα από την πλευρά της Πολιτείας, νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι», δήλωσε από την πλευρά του στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, απαντώντας σε «διαβήματα» και αιτήματα πολιτών και φορέων προκειμένου να επέμβει στην υπόθεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε την πάγια θέση του ότι “ουδέποτε παρενέβην, ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης”.

Παπαδημούλης: Πάνε να βγάλουν λάδι τον Εφραίμ

«Αφού εξασφάλισαν την ατιμωρησία των πολιτικών, τώρα πάνε να «βγάλουν λάδι» και τον Εφραίμ! Ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο καταλήγει σε ένα μεγάλο φιάσκο. Αντί για την ισχύ του δικαίου, βασιλεύει δυστυχώς το δίκαιο των ισχυρών», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΕΔΕ: Ανεπίτρεπτη επέμβαση
Για ανεπίτρεπη επέμβαση στον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε από εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με την προφυλάκιση Εφραίμ.

Ειδικότερα, με αφορμή τα σχόλια και τις επικρίσεις που έγιναν, για τη διαταχθείσα προσωρινή κράτηση του ηγουμένου Εφραίμ, η ΕΔΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Είναι πρωτοφανές, παράγοντες ξένης χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου.

Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί δίνουν μεγάλη σημασία στον κοινωνικό απόηχο των αποφάσεων τους και έχουν τις ευαισθησίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ζητούν, όμως, απ΄ όλους τους, αυτόκλητους και μη, σχολιαστές των αποφάσεων τους και αν ακόμα διακρίνονται από αυστηρότητα, να είναι προσεκτικοί όταν εκφέρουν γνώμη γι΄ αυτές, αφού δεν έχουν γνώση των δεδομένων της δικογραφίας.

Η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου. Αρμόδια δε να την επιβάλλουν ή όχι είναι μόνο τα δικαστικά όργανα, τα οποία δεν πτοούνται ούτε από επικρίσεις ούτε από παρεμβάσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συμβούλιο, που διέταξε την προσωρινή κράτηση, συγκροτήθηκε από ανώτερους δικαστές (εφέτες), εγνωσμένου κύρους, ήθους και επιστημονικής κατάρτισης”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου