ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της ΠΝΠ που «παγώνει» τις αιτήσεις ασύλου

μετανάστες-προσφεύγουν-στο-στε-κατά-τ-146603

Προσφυγή κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (02.03.2020) η οποία αναστέλλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τρεις μετανάστες.

Πρόκειται για 3 Αφγανές, εκ των οποίων η μία έγκυος, εκπροσωπώντας και τα οκτώ ανήλικα παιδιά τους. Παράλληλα, έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, αίτημα προσωρινής διαταγής και αίτηση αναστολής.

Οι τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων μεταναστών.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι σε κανένα διεθνές νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία αναστολής του ασύλου και ο μόνος νομικός δρόμος αναστολής είναι μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Ελληνική Πολιτεία προσθέτουν έχει την δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, όρισε εισηγήτρια της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την σύμβουλο Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά και προσδιόρισε να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης την 18η Σεπτεμβρίου 2020.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου