ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Ανακοινώσεις Τσιόδρα: 22 νεκροί, 78 νέα κρούσματα, συνολικά 821 στη χώρα

κορονοϊός-ανακοινώσεις-τσιόδρα-22-νε-147663

Ανακοινώσεις έκανε και σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Ο κ. Τσιόδρας μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι:

  • Ως σήμερα περισσότερα από 440.000 κρούσματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.
  • σήμερα προέκυψαν 78 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 821.
  • 22 είναι οι νεκροί, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Πρόκειται για 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Όλοι πλην ενός είχαν υποκείμενα νοσήματα.
  • 134 ασθενείς νοσηλεύονται, το 60% των οποίων είναι άνδρες.
  • 53 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες.
  • 36 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας.
  • 10.000 εργαστηριακά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Ο λοιμωξιολόγος έδωσε οδηγίες για την ατομική υγιεινή και τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για όσους μένουν μαζί με ασθενή στο ίδιο σπίτι.

“Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, χώροι προστασίας παθόντων είναι οι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να μπει ούτε ένα ύποπτο κρούσμα” είπε κλείνοντας ο λοιμωξιολόγος.

Σε όλο τον κόσμο ένα από τα μέρη που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι τα γηροκομεία. “Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν οι υπέργηροι εκεί” είπε χαρακτηριστικά.

“Η παραμονή για 14 μέρες στο σπίτι μειώνει την ταχύτητα διασποράς του ιού στις τοπικές κοινωνίες”, είπε ο κ. Τσιόδρας. “Ιστορικές μέρες μάς φέρνουν στη μνήμη ιστορικές στιγμές”.

“Το 80-85% των κρουσμάτων περνάνε ήπια την ασθένεια του ιού. Πάντα σε επαγρύπνηση οι πολίτες”, είπε ο κ. Τσιόδρας.

“Δεν ελέγχονται κάθε μέρα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας, αν εμφανίσει συμπτώματα είναι μέσα στις ευπαθείς ομάδες, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά τους ελέγχουμε για να αποφευχθεί η διασπορά. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σωστά”, απάντησε σε ερώτηση γιατί δεν ελέγχονται όλα τα μέλη του υγεινομικού προσωπικού.

“Τρεις μεγάλες επιδημίες, στην Κίνα, την Ισπανία και την Κορέα, έδειξαν πράγματι ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άντρες, όπως και οι περισσότεροι νεκροί. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς γίνεται αυτό. Υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενους ιούς SARS που μελετώνται. Μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, που συναντώνται περισσότερο στους άντρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιζόντων είναι άντρες.

Σε πειράματα που έγιναν σε εργαστήρια, τα θηλυκά ποντίκια αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά στον ιό. Ξέρουμε ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο αμυντικό σύστημα, π.χ. το Χ χρωμόσωμα, που αποτελεί άμυνα στον ιό, στις γυναίκες είναι διπλό. Ωστόσο, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν”, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας στην ερώτηση γιατί οι άνδρες είναι περισσότερο ευάλωτοι.

“οι αλλεργιες δεν ειναι παραγοντες κινδυνου, το ασθμα ειναι, η γριπη ειναι, η γριπη με ιδια εικονα, βήχας, πυρετος, δυσκολο να ξεωρισει απο κορονοιο ειδικά στους νέους ανθρωπου

Η ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε: “Όποιος φροντίζει ζώα εκτός του Δήμου όπου διαμένει, να επικοινωνήσει με φιλοζωικές οργανώσεις στον Δήμο όπου βρίσκονται τα αδέσποτα που φροντίζει”.

Όσον αφορά τα 263 άτομα που επαναπατρίστηκαν, είπε: “Όλοι ενημερώθηκαν για την κατάστασή τους από τον ΕΟΔΥ, αποχώρησαν ήδη 30 άτομα συνοδευόμενα από έναν οικείο τους, αφού δήλωσαν τον τόπο διαμονής τους”.

“Οι 21 θετικοί ταξιδιώτες προέρχονται από 16 χώρες, 7 εκ των οποίων δεν έχουν δηλώσει κρούσματα”.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου