ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο κρίσιμες μέρες για την εξέλιξη του κορονοϊού είναι μπροστά μας

οι-10-πιο-κρίσιμες-μέρες-για-την-εξέλιξη-148542

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για την πορεία της φονικής νόσου, είναι κάτι άλλωστε που τονίζει τα τελευταία 24ωρα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και το τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απ’ όλους τους υπουργούς να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός καθώς οι επόμενες δέκα ημέρες θα κρίνουν αν θα παραμείνει η χώρα μας χαμηλά στην παγκόσμια λίστα της πανδημίας όσον αφορά, τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων ή αν θα ακολουθεί την τύχη της Ιταλίας και της Ισπανίας. Άλλωστε ο ίδιος πρωθυπουργός σε πρόσφατο διάγγελμα του είχε τονίσει πως “τα δύσκολα είναι μπροστά μας” θέλοντας με αυτό τον τρόπο πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας την κρισιμότητα των επομένων ημερών. “Αυτή η εβδομάδα που περνούμε είναι μια από τις κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση, έναντι μιας πανδημίας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο”. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρξει εκτόξευση του αριθμού μετάδοσης κορονοϊού αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, καθώς άμεσα η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί καθώς πρόκειται για μία νόσο η οποία ακόμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Προς το παρόν “όχι” σε άλλα μέτρα

Ωστόσο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωράει σε άλλα περιοριστικά μέτρα, εκφράζοντας ικανοποίηση για την συμμόρφωση της πλειονότητας των πολιτών απέναντι στην απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τίποτα όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο από την στιγμή που τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. “Ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες” είχε πει ο πρωθυπουργός στο τελευταίο μήνυμα του προς τον Ελληνικό λαό, περιγράφοντας το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση με τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του δεν έκρυψε τον προβληματισμό του κάνοντας λόγο για μία πρωτοφανής κατάσταση που κανένας ουσιαστικά δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί και ποιες θα είναι οι τελικές επιπτώσεις που θα επιφέρει τόσο στην κοινωνία όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Κερδίζουμε χρόνο

Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση με τα άμεσα μέτρα που πήρε – γρηγορότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες – για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία κέρδισε παράλληλα και χρόνο. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα στο οποίο αναφέρονται συχνά οι ειδικοί και στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός. “Ο σκοπός μας πάντα, από την πρώτη στιγμή το είπαμε, ήταν να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία επιδημία που ξέρουμε ότι, τελικά, θα επηρεάσει ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αυτό τον τρόπο η διασπορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η επιστημονική κοινότητα ερευνά καλύτερα τα δεδομένα του κορονοϊού, τα νοσοκομεία ανταποκρίνονται καλύτερα και το σημαντικότερο αποφεύγεται ο πανικός που είναι ο χειρότερος εχθρός σε περιόδου κρίσης. “Η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση. Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων, όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού” σημείωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου