ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός από 43 θετικά κρούσματα σε επαναπατρισθέντες

συναγερμός-από-43-θετικά-κρούσματα-σε-επ-148612

Hi risk, υψηλού κινδύνου, από την πρώτη στιγμή είχαν χαρακτηριστεί οι δύο πτήσεις που είχαν φθάσει από Ισπανία την περασμένη Κυριακή, με επαναπατρισθέντες Έλληνες. Η μία από Μαδρίτη και η άλλη από Βαρκελώνη, με 263 επιβάτες σύνολο. Όλοι τους με… 9 λεωφορεία απομονώθηκαν σε καραντίνα σε κεντρικό 4στερο ξενοδοχείο του Μεταξουργείου με γονείς και συγγενείς να δυσανασχετούν καθώς ήθελαν να πάρουν σπίτι, τους δικούς τους ανθρώπους.

21 κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους επαναπατρισθένετες από Ισπανία

Η επιμονή των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, απέτρεψε την “έκρηξη” της υγειονομικής βόμβας όπως την χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Είχαν τα πρώτα δείγματα με τουλάχιστον 4 κρούσματα ανάμεσά τους, ωστόσο οι εξετάσεις από τρία εργαστήρια του ΕΟΔΥ, σχεδόν πενταπλασίασαν τους αρχικούς φόβους.

Ανάμεσα σε αυτούς τους επιβάτες διαπιστώθηκαν 21 κρούσματα κορονοϊού. Έξι άνδρες και μία γυναίκα σε αυτή της Μαδρίτης και 11 άνδρες και 3 γυναίκες σε αυτή της Βαρκελώνης.

Αυτή η τρομακτική διαπίστωση ανέδειξε την χρησιμότητα των κέντρων πληροφοριών και ιχνηλάτησης πτήσεων. Τις τελευταίες τρεις μέρες έχουν ελεγχθεί 47 πτήσεις και περίπου 5.700 επιβάτες, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων: 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Επίσης, τις τελευταίες εννέα ημέρες στο κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδι έχουν ερευνηθεί περίπου 120 αεροπορικές πτήσεις και ιχνηλατηθεί περισσότεροι από 18.000 επιβάτες. Από αυτές προέκυψαν συνολικά 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με νοσούντες και συνεπιβάτες να μπαίνουν όλοι σε 14ήμερη καραντίνα.

Το κέντρο ιχνηλάτησης επαφών στη ΓΑΔΑ, μέχρι σήμερα έχει ελέγξει 120 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λίστας του ΕΟΔΥ και έχουν ιχνηλατηθεί 250 επαφές τους. Αναμένονται οι ιχνηλατήσεις των επαφών των 165 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του προηγούμενου 48ώρου.

Παραβιάσεις της καραντίνας

Στο μεταξύ 25 πολίτες από τους συνολικά 605 που έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι το προηγούμενο 48ωρο για την τήρηση της 14ήμερης καραντίνας που τους είχε επιβληθεί, την είχαν παραβιάσει. Τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ έκαστως συνοδευόμενα από τις ποινικές διώξεις. Ενδεικτικά το τελευταίο 48ωρο έγιναν 51 έλεγχοι επιβεβαιωμένων και ασυμπτωματικών πλέον κρουσμάτων που όλοι ήταν σπίτια τους, αλλά σε έλεγχο 337 επαφών τους οι 12 έκαναν βόλτες.

Την ίδια ώρα καταγράφηκαν 766 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια τις πρώτες 33 ώρες εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων πολιτών. 164 πρόστιμα των 150 ευρώ επιδόθηκαν σε πολίτες που κινούνταν αδικαιολόγητα χωρίς προφανή αιτία και προορισμό το πρώτο 24ωρο εφαρμογής της απαγόρευσης.

Ενώ, 602 καταγράφηκαν στις πρώτες 9 ώρες της δεύτερης ημέρας που είχε επισημανθεί ότι οι έλεγχοι θα ήταν αυστηρότεροι. Τις πρώτες τρεις θέσεις καταλαμβάνουν η Αττικής με 234, τα Ιόνια Νησιά 94 και 89 στη Δυτική Ελλάδα.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου