Σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου η νέα λίστα των ΒΑΕ

Τελευταία ενημέρωση: 2011-12-24, 16:52:17
Σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου η νέα λίστα των ΒΑΕ

ΕΝΤΟΣ της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη με την οποία θα ενεργοποιείται η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Με βάση τα νέα δεδομένα οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται από τη νέα λίστα καλούνται να παραμείνουν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2012 έως και πέντε έτη επιπλέον. Ακόμη θα υπάρξει μείωση των μισθολογικών τους απολαβών από 50 έως 150 ευρώ, αλλά και της μελλοντικής τους σύνταξης 10%-20%, αφού καταργείται το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.

Oσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα διατηρήσουν τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό και μελλοντικά στη σύνταξη, αναλογικά για όσο χρονικό διάστημα ήταν ενταγμένοι στα βαρέα. Αναλυτικά οι βασικές επιπτώσεις σε όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:

1. Oρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60 εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη). Δεν αναμένεται να θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015, που σημαίνει ότι θα υπάρξει κλιμακωτή αναδρομική εφαρμογή.

2. Μισθοί. Θα υπάρξει μείωση μισθών αφού θα καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια αναμένεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση, καθώς δεν θα καταβάλλεται η αύξηση στα ασφαλιστικά ταμεία, που για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε 3,45%.

3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με 1.400 ευρώ μισθό και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840.

Κέρδος για επιχειρήσεις - ζημιά για ταμεία

Σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,15% αναμένεται να οδηγήσουν οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν και από την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που υπάρχει σε πολλές συλλογικές συμβάσεις και επιβαρύνει περαιτέρω τη μισθοδοσία. Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία (κατά κυρίαρχο λόγο το ΙΚΑ) θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να καλύψουν το έλλειμμα από τη δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εσόδων με δεδομένο ότι δεν θα καταβάλλεται 5,6% που τώρα οι εργαζόμενοι και εργοδότες υπό καθεστώς ΒΑΕ καταβάλλουν. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και κατΑ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποιοι διαγράφονται

Από τη νέα λίστα των ΒΑΕ διαγράφονται όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων, καθώς και οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε κλάδους τροφίμων, οι πωλητές στο λιανεμπόριο και στο χονδρεμπόριο, οι κομμωτές και οι κομμώτριες, οι εισπράκτορες λεωφορείων, οι επιστάτες, οι σταθμάρχες, οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, οι ταμίες πολυδυναμικού super market, οι οδηγοί ταξί εκτός Nομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι συντηρητές κτιρίων, το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο Δημόσιο και τους οργανισμούς, οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί), αλλά και στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους οι οποίοι απασχολούνται τις νυχτερινές ώρες μετά τις 10 μ.μ. Εξαιρούνται ακόμη εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, φωταέριο, γεμιστές βυτιοφόρων, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, μανουβραδόροι, ανελκυστές, αμαξοκαραγωγείς, τσαγκάρηδες, δασεργάτες, αρβυλεργάτες, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ, εργαζόμενοι στα χαμάμ, στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά κ.ά. Ακόμη στη λίστα των βαρέων από το προσωπικό των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών παραμένουν μόνο οι τεχνικοί που απασχολούνται με τη συντήρηση κεραιών και οι εξωτερικοί εικονολήπτες με φορητές κάμερες

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
5
=