ΕΛΛΑΔΑ

Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα μετά τον σεισμό στην Πάργα

θόλωσαν-τα-νερά-του-αχέροντα-μετά-τον-σ-151847

Τα νερά του ποταμού Αχέροντα θόλωσαν έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε κοντά στην Πάργα, διαπίστωσε με έκπληξη ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περίπου 30 παλιά σπίτια και κάποιες οικοδομές, της δεκαετίες του ’70, κρίθηκαν ακατοίκητες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, που μετέβη στην περιοχή, διαπίστωσε και κάτι άλλο όμως, στα νερά του ποταμού Αχέροντα.

Η εξήγηση του Ευθύμη Λέκκα

Οι τεράστιες ποσότητες του νερού που αναβλύζουν από τα έγκατα της γης στην επιφάνεια, βάφτηκαν καφέ από τις μεγάλες ποσότητες λάσπης που συμπαρασύρονται στα μεγάλα βάθη, σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό και δείχνει τις έντονες γεωδυναμικές διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό της γης από τη σεισμική δραστηριότητα», σχολίασε ο κ. Λέκκας.

«Το φαινόμενο μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι, υπό πίεση υδροφόρος ορίζοντας έσπασε από την διέλευση του σεισμικού ρήγματος, με αποτέλεσμα τα υλικά που προέκυψαν να διαλύονται και να αναβλύζουν μαζί με τα νερά, στις παγκόσμια γνωστές πηγές του Αχέροντα», σημείωσε ο καθηγητής.

«Επισφραγίζεται έτσι με τον πιο πειστικό τρόπο η σύνδεση του Αχέροντα ποταμού με υπόγειες διεργασίες, η σύνδεση των πηγών του ποταμού -κατά την ελληνική μυθολογία- με τον Άδη», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου