ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός …εισαγωγής: 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πτήσεις επαναπατρισμού από την Βρετανία

κορονοϊός-εισαγωγής-13-επιβεβαιωμένα-152857

Δεκατρία κρούσματα κορονοϊού διαπιστώθηκαν σε τρεις πτήσεις 366 επαναπατρισθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αφίχθησαν το προηγούμενο 48ωρο στον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τις τελευταίες επτά ημέρες το κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδρι έχει ερευνήσει περίπου 110 αεροπορικές πτήσεις και ιχνηλατήσει περισσότερους από 18.000 επιβάτες. Από αυτές προέκυψαν συνολικά 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με νοσούντες και συνεπιβάτες να μπαίνουν όλοι σε 14ήμερη καραντίνα.

Στο μεταξύ τα κέντρα ιχνηλάτησης και ελέγχου προέβησαν σε τηλεφωνικές επιβεβαιώσεις τήρησης της 14ήμερης υποχρεωτικής απομόνωσης, σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους 217 ατόμων που βρίσκονταν σε καραντίνα, 13 φαίνεται να είχαν παραβιάσει την υποχρεωτική απομόνωση και τους επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.

Από σήμερα το μεσημέρι αυτοί οι έλεγχοι θα έχουν μεγαλύτερο εύρος μέσω της πλατφόρμας ιχνηλάτησης που θα χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Ελληνική Αστυνομία.

Από αύριο αυτές οι λίστες πολιτών θα περάσουν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνουν παραβιάσεις της υποχρεωτικής απομόνωσης θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ, σύμφωνα με μία από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Την ίδια ώρα οι επιβάτες πτήσεων που φθάνουν στη χώρα μας πριν μπουν στο αεροπλάνο παραλαμβάνουν το έντυπο-φόρμα στο οποίο πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγους ταξιδιού (Έλληνες-τουρίστες-επαγγελματικοί λόγοι) και κυρίως τόπο διαμονής και τηλέφωνα επικοινωνίας. Όταν φθάνουν στην Ελλάδα παραδίδουν το συμπληρωμένο έντυπο και λαμβάνουν άλλο με συμβουλές και οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν κατά τη διάρκεια των 14 ημερών της υποχρεωτικής απομόνωσής τους.

Αναφορικά με την ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που γίνεται στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ, το κέντρο λαμβάνει λίστες του ΕΟΔΥ με επιβεβαιωμένα κρούσματα για την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Πυροσβέστες και αστυνομικοί, σε συνεργασία με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ, έχουν ερευνήσει περισσότερα από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν ιχνηλατήσεις περίπου 1.000 επαφές τους, οι οποίες τέθηκαν σε 14ήμερη προληπτική καραντίνα έως ότου λάβουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου