ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Παπαδήμου με Αντ. Σαμαρά-Γ. Καρατζαφέρη

λ-παπαδήμου-με-αντ-σαμαρά-γ-καρατζαφέ-408750

Ξεκίνησε ο κύκλος των επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον καθορισμό της χρονικής θητείας της κυβέρνησης, με φόντο τις διαφωνίες που καταγράφηκαν μεταξύ υπουργών στις πρόσφατες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Λίγο πριν τις 20.00 ολοκληρώθηκε η, διάρκειας περίπου 80 λεπτών, συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, η οποία, όπως είπαν, έγινε σε «πολύ καλό» κλίμα, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε η αρχική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα το ραντεβού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ εκκρεμεί η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας την Πέμπτη σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, υπογράμμισε, με αφορμή τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, την ανάγκη να βρεθεί ένα «κοινό πλαίσιο συνύπαρξης» με δεδομένη και την κρισιμότητα της νέας δανειακής σύμβασης.

«Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει τη συνεργασία», τόνισε ο κ. Καψής, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά αλλά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν άμεσα μια σειρά από ενέργειες και «δεν υπάρχουν περιθώρια για ερασιτεχνισμούς».

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ξεκαθάρισε ότι ήδη υπάρχει μια ενδεικτική ημερομηνία, αλλά αν χρειαστεί αυτή μπορεί να παραταθεί λίγο, λόγω ειδικών συνθηκών, όπως οι διαπραγματεύσεις για το PSI.

ΠΑΣΟΚ: «Όχι» σε πρόωρες συζητήσεις για εκλογές

Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη τους και να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σωθεί κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Αρα λοιπόν ο κίνδυνος να γυρίσουμε στη δραχμή, ο κίνδυνος να πάμε σε μια χρεοκοπία, είναι ένας κίνδυνος άμεσος και υπαρκτός», υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης. Αυτό όπως είπε, πρέπει να το αντιληφθούν οι πολιτικές δυνάμεις και να αφήσουν «τα μικροκομματικά παιχνίδια.

Χαρακτήρισε παράλληλα καταστροφικό για τη χώρα και «λανθασμένο μήνυμα» προς την Ευρώπη το να ανοίγει συζήτηση για εκλογές. «Αυτή τη στιγμή επειδή ο κ. Σαμαράς έχει τις δικές του ανάγκες και σκοπιμότητες, επειδή το ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης έχουν τις δικές τους ανάγκες και σκοπιμότητες, δεν μπορεί να ανοίγει μια πρόωρη συζήτηση για εκλογές», παρατήρησε.

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση Παπαδήμου αποσυντίθεται

Για αποσύνθεση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΝ σχολιάζοντας τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και τις συναντήσεις Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς.

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου τώρα, όπως η κυβέρνηση Παπανδρέου πριν λίγο καιρό, αποσυντίθεται υπό το βάρος των αδιεξόδων που γεννά η πολιτική της και των κοινωνικών διεργασιών που στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στα σχέδιά της και ανοίγουν το δρόμο για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για την απεμπλοκή από το μνημόνιο, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία», παρατηρεί ο Συνασπισμός

Σημειώνει επίσης ότι οι διαφωνίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αφορούν στη μνημονιακή πολιτική που και τα τρία κόμματα στηρίζουν, αλλά στον τρόπο υλοποίησής της και το ρόλο που έχει να παίξει ο χρόνος των εκλογών για την πιστή εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου προγράμματος.

Δημοκρατική Συμμαχία: Παλαιοκομματικά παιχνίδια

Παλαιοκομματικά παιχνίδια και προεκλογικούς σχεδιασμούς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κατήγγειλε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο ελληνικός λαός με αγωνία διαπιστώνει ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, την ώρα που θα έπρεπε ενωμένοι να δίνουν τη μάχη για να μπορέσουν να στηρίξουν τη χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση, παίζουν παλαιοκομματικά παιχνίδια και έχουν στο μυαλό τους μόνο προεκλογικούς σχεδιασμούς. Λυπάμαι γι’ αυτό», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

«Το αποτέλεσμα», όπως τόνισε , «είναι να αποδυναμώνεται η χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή, όπου η διαπραγμάτευση για τη σωτηρία της πρέπει να είναι επιτυχής».

Εύχεται τέλος ο κ. Παπαδήμος να μπορέσει να πείσει τους αρχηγούς των κομμάτων ότι «πρέπει, επιτέλους, να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου