ΕΛΛΑΔΑ

STOP στις αλατιέρες από τον ΕΦΕΤ

stop-στις-αλατιέρες-από-τον-εφετ-409780

Να απομακρύνουν τις αλατιέρες από τα τραπέζια θα ζητήσουν από τους εστιάτορες οι υπεύθυνοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας για μείωση της κατανάλωσης του αλατιού.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας για τη γνώση, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχα, η κατανάλωση του αλατιού πρέπει να περιοριστεί, προκειμένου να μειωθούν και οι επιπτώσεις του στην υγεία. Στην κατεύθυνση αυτή -είπε- ο ΕΦΕΤ ανοίγει διάλογο με επαγγελματίες:

Από τους αρτοποιούς θα ζητηθεί να μειώσουν την ποσότητα του αλατιού στο ψωμί. Από τις επιχειρήσεις τροφίμων να μειώσουν σταδιακά την περιεκτικότητα σε αλάτι των τροφίμων και την αναγραφή του στην ετικέτα. Από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, θα ζητηθεί να βρεθούν πιο αποτελεσματικές δράσεις, όπως η απομάκρυνση της αλατιέρας από τα τραπέζια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι πολίτες γνωρίζουν τη σχέση της υψηλής κατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης, χωρίς όμως να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχει «κρυμμένο» αλάτι σε τροφές όπως το ψωμί και τα τυριά.

Μόνον ο ένας στους τέσσερις διαβάζει πάντα τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητά τους σε νάτριο, αλλά οι μισοί θεωρούν ότι τα γεύματα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες περιέχουν πολύ ή πάρα πολύ αλάτι.

Οι ειδικοί του ΕΦΕΤ σημειώνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά ημερησίως τα 5 έως 6 γραμμάρια (ένα κουταλάκι γλυκού ισοδυναμεί με 5 γραμμάρια). Οι καταναλωτές να διαβάζουν τη διατροφική επισήμανση και να μην προσθέτουν αλόγιστα αλάτι κατά το μαγείρεμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου