Προσφυγή Πειραιώς για δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»

Τελευταία ενημέρωση: 2011-12-19, 01:23:27
Προσφυγή Πειραιώς για δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»

    Το δρόμο της δικαιοσύνης πρόκειται να ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς για δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη  «Ελευθεροτυπία», το οποίο χαρακτηρίζει δυσφημιστικό, καθώς επιχειρήθηκε να συνδεθεί η Τράπεζα με την υπόθεση της Proton Bank.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς:

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη  «Ελευθεροτυπία», με το οποίο επιχειρείται να συνδεθεί η Τράπεζα Πειραιώς με την υπόθεση της Proton Bank, η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι το δημοσίευμα αυτό αποτελεί μέρος ασκούμενων σε βάρος της Τράπεζας πιέσεων, οι οποίες σχετίζονται με αιτήματα δανειοδοτήσεων της Χ.Κ.Τεγόπουλος, εκδότριας εταιρίας της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».   Η Τράπεζα  Πειραιώς είχε εγκρίνει στις 26 Μαΐου του 2010 χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, προς τη εταιρία Χ.Κ.Τεγόπουλος. Η χορήγηση έγινε στο πλαίσιο επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας Χ. Κ.Τεγόπουλος, για την εξυγίανση των οικονομικών της και την διάσωση της ιστορικής εφημερίδας. Η απορρόφηση του δανείου έγινε σταδιακά μέσα σε 14 μήνες.

Καθ όλη τη διάρκεια της εκταμίευσης του  δανείου, η εταιρία δεν τήρησε κανέναν από τους όρους του δανείου και αρνήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και διάσωσης της εφημερίδας. Φρόντισε μάλιστα στη συνέχεια να μην υπάρχει, σε μία τόσο κρίσιμη φάση, ούτε προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών στην εταιρία Χ.ΚΤεγόπουλος, έτσι ώστε, να μην είναι δυνατή ακόμη και η παροχή στοιχείων για το που ακριβώς κατευθύνονται και ποιος καρπώθηκε τα χρήματα που αντλούσε από την Τράπεζα.

Η αποπληρωμή του δανείου συμφωνήθηκε να υλοποιείται από τις εισπράξεις του πρακτορείου διανομής εφημερίδων «Αργος» και για το λόγο αυτό εκχωρήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς η σχετική απαίτηση. Το δάνειο ήταν επταετές, με εξασφάλιση προσημείωση ακινήτου.

Πολύ πρόσφατα, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος, προκειμένου να δανειοδοτηθεί και από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς την αποδέσμευση του 50% αυτής της εκχωρημένης απαίτησης από το πρακτορείο «Αργος». Η Τράπεζα Πειραιώς και πάλι ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό για να διευκολύνει την εταιρία. Όμως, η χορήγηση του δανείου αυτού από το άλλο πιστωτικό ίδρυμα δεν εγκρίθηκε.   Κατόπιν όλων αυτών, τις τελευταίες εβδομάδες, η  εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» επιχείρησε με διάφορους τρόπους να ασκήσει πίεση, προκειμένου να της χορηγηθεί και νέο δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα δεν συμφώνησε και δεν θα συμφωνήσει στην χορήγηση και επιπλέον δανείου, πάνω στο ίδιο πρόγραμμα «εξυγίανσης» της εφημερίδας, το οποίο της εμφανίστηκε από την εταιρία Χ.Κ.Τεγόπουλος και στο παρελθόν και δεν εφαρμόστηκε.

Για τον λόγο αυτό, μετά την άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος αποφάσισε να εμπλέξει σε δήθεν αδιαφανείς συναλλαγές την Τράπεζα Πειραιώς με την Proton Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι ουδεμία εμπλοκή είχε σε χρηματοδοτήσεις της Proton προς τις εταιρίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Και όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει ενημερωθεί επί του θέματος.   Σε σχέση με τις εταιρίες μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς που αναφέρονται στο δημοσίευμα, έχει αρμοδίως γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι ανήκουν σε πολυμετοχικά επενδυτικά funds, μέτοχοι των οποίων είναι μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών και Ταμεία. Τα funds αυτά τα διαχειρίζονται εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με τον όμιλο Sciens, ο οποίος έχει έδρα του τη Νέα Υόρκη.   Τα υπό  διαχείριση κεφάλαια του ομίλου Sciens ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.   Η Τράπεζα  Πειραιώς θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα εγκληματικά διεπράχθησαν εις βάρος της. Είτε η εγκληματική συμπεριφορά αφορά στην παραληρηματική δυσφήμιση, προκειμένου να αποδεχθούμε τις παράνομες δανειακές απαιτήσεις της Χ.Κ.Τεγόπουλος, είτε αφορά στη νομιμότητα των μέσων και των τρόπων που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να πειστεί η Τράπεζα Πειραιώς και να εγκρίνει την δανειοδότηση της εν λόγω εταιρίας.

 

Τί λέει η Sciens International

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» καθώς  και με διάφορα άλλα δημοσιεύματα που την τελευταία περίοδο ανακυκλώνονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και με τα οποία επιχειρείται να συνδεθεί η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. με την υπόθεση της Proton Bank, δηλώνουμε πως τα δημοσιεύματα αυτά στηρίζονται σε ανακριβείς ή και ανυπόστατες πληροφορίες που μέσω ευφάνταστων σεναρίων και παραπλανητικών κρίσεων των συντακτών τους προσπαθούν να πλήξουν την ίδια την εταιρία αλλά κυρίως τους βασικούς μετόχους της.  

Η σχέση της  εταιρίας με την Proton Bank αφορά σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκταμιευθεί το Μάρτιο του 2010. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η οποία εξυπηρετείται κανονικά από την εταιρία, είχε χορηγηθεί με εξασφαλίσεις η αξία των οποίων την 30.9.2011 ανερχόταν σε 78 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η Sciens Διεθνής Συμμετοχών ΑΕ διατηρεί καλούς δείκτες δανειακής μόχλευσης σε εταιρικό και ομιλικό επίπεδο έχοντας παράλληλα χαμηλότατο ύψος λοιπών υποχρεώσεων. Επίσης, κατά πάγια πολιτική της Sciens Διεθνής Συμμετοχών ΑΕ , οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι θυγατρικές της εταιρίες αλλά και πολύ περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν επενδύσεις που η εταιρία δεν ελέγχει ,όπως το αμοιβαίο κεφάλαιο ανοιχτό τύπου Sciens Special Situation Master Fund, δεν επιβαρύνουν τη μητρική εταιρία.

Εν μέσω των  πρωτοφανών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπου ακόμα και παραδοσιακά υγιείς όμιλοι εμφανίζουν υψηλότατες ζημιές και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, η Sciens Διεθνής Συμμετοχών ΑΕ ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα απέναντι στις δανείστριες τράπεζές της, με πνεύμα καλόπιστης συνεργασίας και συνεννόησης. 

Η Sciens Διεθνής Συμμετοχών ΑΕ θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα δυσφημιστικά και συκοφαντικά διακινούνται εις βάρος της.

 

Τί λέει η Sciens Capital

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» που εμφανίστηκε την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011, η Sciens Capital Management δηλώνει τα ακόλουθα:

Οι εταιρίες Aurifex, Trapezium και Ausum είναι επενδυτικές εταιρίες συμμετοχών, η διαχείριση των οποίων γίνεται από εταιρίες συγγενείς με τη Sciens Capital Management. Τον Ιανουάριο του 2011, οι τρείς εταιρίες σύναψαν δανειακές συμβάσεις με την τράπεζα Proton Bank με σκοπό να χρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.   Σε αντίθεση με τα παραπλανητικά και εσφαλμένα  δημοσιεύματα,οι συγκεκριμένες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις πραγματοποιήθηκαν με εξασφαλίσεις η αξία των οποίων υπερέβαινε το 200% της αξίας των δανείων που χορηγήθηκαν ενώ το επιτόκιο δανεισμού ανερχόταν σε Euribor πλέον επιτοκιακού περιθωρίου 5%.

Οι τρείς  εταιρίες ανήκουν σε επενδυτικά κεφάλαια τα οποία έχουν ως επενδυτές ένα  μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών που  περιλαμβάνουν ασφαλιστικά ταμεία δημόσιων και εταιρικών φορέων καθώς και ασφαλιστικές εταιρίες. Η ιδιοκτησιακή διάρθρωση αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.   Σε αντίθεση με τα παραπλανητική πληροφόρηση  που παρουσιάζεται στον τύπο κανένα στέλεχος ή μέλος του Διοικητικού  Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει ή είχε ποτέ συμμετοχή στα παραπάνω επενδυτικά κεφάλαια, στις τρείς εταιρίες και στις εταιρίες που συνδέονται με αυτές ή στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η Sciens Capital Management διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, σε κάθε αρμόδια δικαστική αρχή, στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για αυτά τα παραπλανητικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα.   Με έδρα τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., η Sciens Capital Management και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω 5.5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε ιδιωτικές συμμετοχές, αερομεταφορές, επενδυτικά κεφάλαια και ακίνητη περιουσία. Η  Sciens Capital Management και οι συνδεδεμένες της εταιρίες  έχουν ως εποπτεύουσες αρχές την United States Securities and Exchange Commission και την UK Financial Services Authority.

Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
6
=