ΕΛΛΑΔΑ

Εκτακτα μέτρα στα σύνορα μετά τις απειλές Ερντογάν

εκτακτα-μέτρα-στα-σύνορα-μετά-τις-απει-182965

Εκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί σε ξηρά και θάλασσα στα σύνορα της Ελλάδας, μετά τις απειλές Ερντογάν να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, την ώρα που ο ΑΓΕΕΘΑ αλλά και ο υφυπουργός Αμυνας ετοιμάζονται να πάνε στον Εβρο και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οδεύει προς Μυτιλήνη.

Οπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές “η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Idlib είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”.

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί σε συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, και οι πληροφορίες θέλουν τις Ενοπλες Δυνάμεις και το Λιμένικό να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Η δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη χθές στο Υπουργικό:

“Προσοχή, όμως. Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά. Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου