ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τους αστυνομικούς που έβγαζε πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια

πώς-δρούσε-το-κύκλωμα-με-τους-αστυνομι-191487

Αλλοδαποί κακοποιοί που διέπραξαν ληστείες, κλοπές, εμπορία ανθρώπων είχαν ελληνικό διαβατήριο ή ταυτότητα με αστυνομική “πλάτη”!

Το κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται 6 αστυνομικοί είχε… τιμολόγιο πώλησης διαβατηρίων και ταυτοτήτων, σε κακοποιούς, το οποίο κυμαίνονταν από 4.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με το βαρύ ποινικό παρελθόν του. Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2016-2018 και ξεκινά από σήμα της Interpol η οποία κατά τη διάρκεια συλλήψεων διαπίστωνε ότι οι συλληφθέντες είχαν πλαστές ελληνικές ταυτότητες.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται συνολικά 33 άτομα εκ των οποίων έξι αστυνομικοί, δεκαπέντε Έλληνες ιδιώτες και δώδεκα αλλοδαποί. Οι αστυνομικοί υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, στα Τμήματα Ασφαλείας, Παγκρατίου, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων και τα Αστυνομικά Τμήματα Παγκρατίου και Ελευσίνας, αρκετοί από τους οποίους σε αρμόδια γραφεία έκδοσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Πλαστογραφία με κέρδος εκατομμυρίων ευρώ

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εκτιμούν ότι το κέρδος ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ ενώ όπως λένε θα μπορούσε να αγγίζει και το 1.000.000 ευρώ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι αλλοδαποί κυρίως Αλβανοί κακοποιοί, πήγαιναν με… μάρτυρες βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας σε συγκεκριμένα τμήματα δηλώνοντας τα στοιχεία Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν έχουν εκδώσει ποτέ ταυτότητες ή διαβατήρια. Το κύκλωμα είχε εκδώσει στο όνομα κατοίκων του εξωτερικού από την Αδελαΐδα, Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Βερολίνο, Σικάγο και Νοβοροσίσκ, 38 δελτία ταυτότητας και 31 διαβατήρια τα οποία φυσικά ανακλήθηκαν.

Τουλάχιστον 12 αλλοδαποί κακοποιοί είχαν ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια, εκ των οποίων τέσσερις είχαν συλληφθεί στην Γαλλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Ολλανδία για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και κλοπές ενώ άλλοι είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και είχαν παραδοθεί στις αρχές της Ιταλίας και Μολδαβίας καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος τους ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψής για διακίνηση ναρκωτικών και traffiking.

Με την έκδοση των ελληνικών εγγράφων πιστοποίησης ταυτότητας οι ενδιαφερόμενοι
κυκλοφορούσαν ελεύθεροι χωρίς εγκληματικό παρελθόν και ποινικό μητρώο. Ταξίδευαν ελεύθεροι στο εξωτερικό, είχαν βγάλει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ενώ επτά από αυτούς είχαν προχωρήσει και στη δήλωση έναρξης επιχειρήσεων όπως ψητοπωλείο, καθαριστήριο, εμπόριο καλλυντικών, παροχή υπηρεσιών πληροφορικής.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος υπήρξε συνεργασία και με ξένες προξενικές αρχές. Η δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή, ο οποίος αναμένεται να τους καλέσει για κατάθεση. Οι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος τους.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου