ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική παραμένει η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

δραματική-παραμένει-η-κατάσταση-των-π-412330
Καταστροφική χαρακτηρίζει την κατάσταση των προσφύγων που επαναπροωθούνται στην Ελλάδα βάσει της διάταξης Δουβλίνο ΙΙ το δίκτυο Welcome to Europe, έπειτα από επιτόπιες έρευνες που διενήργησε τον Ιούνιο και Ιούλιο.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση των προσφύγων που επαναπροωθούνται στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει. Το δίκτυο υποστηρίζει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει σύστημα ασύλου στη χώρα μας, ενώ ακόμη και οι παλαιότεροι, ελλιπείς κανονισμοί, απλά δεν εφαρμόζονται. Όσοι επαναπροωθούνται στην Ελλάδα στη βάση του Δουβλίνο ΙΙ (η χώρα εισόδου στην ΕΕ είναι αρμόδια για τη διαδικασία παροχής ασύλου) καταλήγουν στο δρόμο και αναζητούν τροφή ψάχνοντας στα σκουπίδια. Ιδιαίτερα απελπιστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν οι συνεργάτες του δικτύου στην Αθήνα, όπως δήλωσε στη ΝΒ ο εκπρόσωπος τύπου του Welcome to Europe Μπερντ Κασπάρεκ. Η κατάσταση των προσφύγων έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με τον ίδιο.
Περιφερόμενοι στους ευρωπαϊκούς δρόμους
Άθλιες οι συνθήκες υγιεινής
Οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούν εκ νέου να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η έρευνα του δικτύου διαπιστώνει ότι το Δουβλίνο ΙΙ έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να περιφέρονται ακόμη και χρόνια στους δρόμους της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο και από φόβο επαναπροώθησης στην Ελλάδα.
Δεδομένης της παντελούς απουσίας ελάχιστων στάνταρ για την παροχή ασύλου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η διάταξη Δουβλίνο ΙΙ συνιστά συστηματική παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Αυτή απαγορεύει την επαναπροώθηση σε χώρες, όπου υπάρχει ο κίνδυνος υποτιμητικής ή απάνθρωπης αντιμετώπισης, όπως αυτή ορίζεται στο Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον Ιούλιο η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του συγκεκριμένου άρθρου στην περίπτωση ενός Παλαιστίνιου πρόσφυγα.
Οργανωμένη ευρωπαϊκή ανευθυνότητα
Ιδιαίτερα δραματική η κατάσταση στην Αθήνα
«Το Δουβλίνο ΙΙ συνιστά οργανωμένη ευρωπαϊκή ανευθυνότητα έναντι των προσφύγων. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης αδιαφορούν για την καθημερινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει η εκπρόσωπος του δικτύου Μαρτίνα Μάουερ.
Η έκθεση του Welcome to Europe στηρίζεται σε έρευνες που έκανε στην Αθήνα και την Πάτρα τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2010. Οι συνεργάτες του δικτύου συνομίλησαν με αρκετούς πρόσφυγες και κατέγραψαν τα όσα τους περιέγραψαν.
Το Welcome to Europe, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του δικτύου, ιδρύθηκε το 2009 ως έκφραση της εντεινόμενης δυσαρέσκειας και του αποτροπιασμού έναντι της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Τάσσεται δε υπέρ μιας ριζικής αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στην κατεύθυνση μιας ισότιμης αντιμετώπισης των προσφύγων που θα σέβεται τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο αύριο.
Κώστας Συμεωνίδης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου