ΕΛΛΑΔΑ

Στα άδυτα των φυλακών Κορυδαλλού

στα-άδυτα-των-φυλακών-κορυδαλλού-413461
Η πρόσφατη απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού αλλά και πέντε μελών της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα μέτρα ασφαλείας των φυλακών του Κορυδαλλού αλλά και τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Θεωρητικά τουλάχιστον, οι φυλακές Κορυδαλλού θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς στη χώρα, μιας που πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυλακή. Άλλωστε, από τα κελιά τους έχουν περάσει δεκάδες επώνυμοι και ανώνυμοι ενώ οι δεκάδες μυθιστορηματικού τύπου αποδράσεις που σημειώθηκαν κατά καιρούς εκεί, πλέκουν για τα καλά το μύθο της φυλακής υψίστης ασφαλείας.

Πριν από αρκετές μέρες, όπως αποδείχτηκε, ο κακοποιός Παναγιώτης Βλαστός που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για δεκάδες εγκλήματα, μαζί με πέντε από τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που κρατούνται και αυτοί εκεί, αποφάσισαν να αποδράσουν.

Οι έξι κατάστρωσαν το σχέδιό τους για να βρεθούν όλοι μαζί εκτός της φυλακή. Σύμφωνα με το σχέδιο της ομάδας, ένας από αυτούς θα είχε την ημέρα της απόδρασης επισκεπτήριο. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Μαυρόπουλο. Ο νεαρός, μπήκε στον ειδικό χώρο που προβλέπεται για το επισκεπτήριο, όπου δεν υπήρχε το συνηθισμένο διαχωριστικό.

Παρέμεινε εκεί με το συγγενικό του πρόσωπο για πέντε λεπτά και στη συνέχεια ζήτησε από το φύλακα να ανοίξει την πόρτα του χώρου του επισκεπτηρίου για να αποχωρήσει.

Τη στιγμή εκείνη στον ίδιο χώρο, βρίσκονταν 25 πολίτες, όλοι τους συγγενείς των κρατουμένων. Μόλις ο Μαυρόπουλος βγήκε έξω, ξεκινά η δράση της ομάδας.

Από την ανοιχτή πόρτα του χώρου του επισκεπτηρίου, ορμά ο Παναγιώτης Βλαστός και κρατώντας ένα περίστροφο ακινητοποιεί και τους 25 συγγενείς των κρατουμένων που βρισκόταν μέσα.

Πίσω από τον Παναγιώτη Βλαστό ξεπροβάλλουν αμέσως με κανονικά ή αυτοσχέδια μαχαίρια οι αδελφοί Νικολόπουλοι, ο Μαυρόπουλος που μόλις είχε βγει, ο Τσάκαλος και ο Πολύδωρας.,

Η ομάδα των έξι εκτός από τους 25 συγγενείς των κρατουμένων που ακινητοποιεί κρατάει προσωρινά αιχμαλώτους και τρεις δεσμοφύλακες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.

Από τις 6 το απόγευμα της μέρας εκείνης αρχίζει και η ομηρεία των 28 ατόμων.

Αμέσως ηχούν οι σειρήνες του συναγερμού στο κτίριο των φυλακών Κορυδαλλού. Οι έξι κρατούμενοι είχαν σαν στόχο από την πρώτη στιγμή να δραπετεύσουν αλλά κάπου στην πορεία, το σχέδιό τους ναυάγησε .

Απορία προκαλεί το γεγονός ότι στα χέρια του Βλαστού βρέθηκε ένα κανονικό περίστροφο. Τίθενται δύο σημαντικά ερωτήματα: Πώς μπήκε μέσα στη φυλακή το όπλο αυτό; Ποιοι το έδωσαν στον Βλαστό για να μπορέσει να αποδράσει;

Στο σημείο αυτό πρέπει να εξετασθεί και κάτι άλλο. Εκτός από τον Βλαστό και το όπλο που αυτός είχε, ένας ακόμα από τους έξι διέθετε μαχαίρι ενώ οι άλλοι κρατούσαν αυτοσχέδια μαχαίρια που κατασκευάζουν μέσα στις φυλακές .

Η απόπειρα αυτή στην ουσία δείχνει για μία ακόμη φορά ότι αν και η φυλακή του Κορυδαλλού θεωρείται υψίστης ασφαλείας, εντούτοις δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποδράσει κανείς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν σημειώθηκαν δύο επιτυχημένες και εξαιρετικά πρωτότυπες αποδράσεις. Και οι δύο πραγματοποιήθηκαν με ελικόπτερο και ο επιβάτης τους, που έφυγε στην κυριολεξία πετώντας μέσα από το προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού, δεν ήταν άλλος από τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Οι δύο αποδράσεις του καταζητούμενου μέχρι και σήμερα, Βασίλη Παλαιοκώστα, συνετέλεσαν ώστε να περάσει το όνομα των φυλακών Κορυδαλλού στην ιστορία των μυθιστορηματικών αποδράσεων ποινικών κρατουμένων.

Όμως εκείνο το στοιχείο που χρήζει έρευνας και προσοχής είναι ο τρόπος που μπορεί να περάσει κάποιος μέσα στη φυλακή όπλα και ναρκωτικά.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο ποινικός κρατούμενος που θέλει να βρει τέτοια αντικείμενα, δεν έχει παρά να πλησιάσει άλλους ποινικούς οι οποίοι διαμεσολαβούν με τα κυκλώματα των δεσμοφυλάκων, τους οποίους και πληρώνουν ώστε να κάνουν τα στραβά μάτια, και αυτούς που βρίσκονται έξω από τη μάντρα της φυλακής προκειμένου να πετάξουν μέσα στον προαύλιο χώρο το όπλο ή το δέμα με τα ναρκωτικά.

Μάλιστα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι εκείνοι που αμείβονται με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, για να περάσουν μέσα στη φυλακή κινητό τηλέφωνο για κάθε ποινικό κρατούμενο που θα πληρώσει καλά λεφτά.

Μυθιστορηματική ήταν ακόμη και η μεγάλη απόδραση των 90 ποινικών κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού με τη βοήθεια της σκουπιδιάρας. Καθημερινά ένα φορτηγό αποκομιδής σκουπιδιών της φυλακής με οδηγό και κρατούμενους που εργάζονταν στην αποκομιδή, μπαινόβγαινε παλαιότερα από τη φυλακή. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι μετέφεραν τα σκουπίδια έξω από τη φυλακή σε κοντινό σημείο από όπου έφευγαν για τη χωματερή.

Έτσι κάποιος από τους κρατούμενους δημιούργησε ομάδα για απόδραση αξιοποιώντας την διαδικασία αυτή. Το σχέδιο ήταν απλό και καλά οργανωμένο. Όσοι ήταν να φύγουν με τη σκουπιδιάρα «για τον έξω κόσμο», όπως λέγεται η απόδραση, μπήκαν απλά μέσα στο φορτηγό. Καλύφθηκαν και με αρκετά σκουπίδια και ο οδηγός χωρίς κανένα πρόβλημα οδήγησε, όπως κάθε μέρα, το αυτοκίνητο έξω από την αυλή του Κορυδαλλού. Οι φύλακες άργησαν να το αντιληφθούν.

Η απόδραση έγινε γνωστή το μεσημέρι ενώ οι κρατούμενοι έφτασαν στα σπίτια τους, άλλαξαν και άρχισαν να σχεδιάζουν τη νέα τους ζωή μέχρι να τους πιάσουν ξανά.

Πρόσφατα εντοπίσθηκαν δύο κρατούμενοι οι οποίοι άνοιγαν τούνελ κάτω από τη φυλακή. Σύντομα, θα έβαζαν υποστυλώματα για να αποδράσουν.

Στην ουσία τα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα το μόνο που δεν παρέχουν είναι ο σωφρονισμός. Την ίδια στιγμή, ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας των φυλακών διαπιστώνεται ότι είναι διάτρητο . Οι δεκάδες τρόποι που ποινικοί κρατούμενοι για να αποδράσουν, αυτό ακριβώς αποδεικνύουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου