ΕΛΛΑΔΑ

Μακρόν: Kαταδικάζουμε ξεκάθαρα τις τουρκικές προκλήσεις

μακρόν-kαταδικάζουμε-ξεκάθαρα-τις-του-218765

“Μιλήσαμε για το κομμάτι της ασφάλειας. Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχεση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Καταδικάζουμε μαζί με την ΕΕ τις προκλήσεις της Τουρκίας” ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Καταδικάσαμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις ενέργειες της Τουρκίας που μέσω των δεσμεύσεων Ερντογάν παραβιάζει όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Δόθηκε κάποιος λόγος ο οποιος δεν τηρήθηκε” σημείωσε μεταξύ άλλων.

“Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης” τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα. Επίσης θα γίνουν κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. “Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις” τόνισε.

Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για το μεταναστευτικό. “Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας”, ανέφερε σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. “Να βασίζεστε στη δική μας χώρα”, πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.

“Αγαπητέ Κυριάκο θα ήθελα να συνεχίσουμε έτσι, να διευρύνουμε τις συναντήσεις μας και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφθώ την Ελλάδα” κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινή αντίληψη

“Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι. Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν για τη στήριξη που δίνει στην πατρίδα μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν πλούσια. Αμυντική συνεργασία, περιφερειακά θέματα, προσφυγικό, προϋπολογισμός ΕΕ. Σε όλα η Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινή αντίληψη” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η Ελλάδα προσβλέπει στις επιενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για τα σχέδια του αγωγού East Med. Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τόσο στην Κύπρο όσο και με το έγγραφο που υπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης. Απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου αυτού. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι το διεθνές δίκαιο” πρόσθεσε: “Συναντίληψη διαπιστώθηκε και για όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων. Η Γαλλία ήταν συμπαραστάτης μας για να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εχει έρθει η ώρα που μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021”.

“Εχουμε συναντίληψη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική χώρα συνεργάτη στο ζήτημα αυτό” τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου