ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας

σήμερα-η-εκλογή-της-πρώτης-γυναίκας-πρ-228746

Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ψηφίζει σήμερα, Τετάρτη, η Ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί.

Η ριζοσπαστική και συνάμα συναινετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε εκτός βασικής πολιτικής γραμμής το λεγόμενο παλαιό πολιτικό προσωπικό και κρίνεται ως θετική από το 55% των ερωτηθέντων -σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας- αναμένεται να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία. Για πρώτη φορά στηρίζεται από τρία κόμματα (το κυβερνητικό και δύο της αντιπολίτευσης), τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής.

Κατά συνέπεια, η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί απο την πρώτη κιόλας ψηφοφορία και θα είναι το όγδοο πρόσωπο μετά τη μεταπολίτευση που εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η νέα ένοικος της Ηρώδου Αττικού αναμένεται, εκτός απροόπτου, θα υπερψηφιστεί από τους 264 βουλευτές των τριών κομμάτων.

«Παρών» αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, το οποίο -κατά πάγια θέση- δεν προτείνει και δεν ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη να προτείνει τη Μάγδα Φύσσα.

«Αριστεροφοβική» χαρακτήρισε την πρόταση Μητσοτάκη ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Απών από την ψηφοφορία θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που κράτησε αποστάσεις από την επιλογή του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει την κ. Σακελλαροπούλου. Ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο, εδώ και μήνες, ταξίδι στο εξωτερικό. Σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στην στην παραφιλολογία περί δυσαρέσκειάς του, θα κάνει γνωστή με επιστολή του την πρόθεση ψήφου του στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνοντας πως εάν ήταν παρών θα την υπερψήφιζε. Η πρόθεσή ψήφου δεν μπορεί να προσμετρηθεί στο τελικό αποτέλεσμα. Στους απόντες θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο Τρύφων Αλεξιάδης μετά την περιπέτεια που έχει με την υγεία του.

Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και δεν θα προηγηθεί συζήτηση. Δεν περιλαμβάνει «ναι» και «όχι», αλλά οι βουλευτές που θα ακούν το όνομα τους καλούνται να αναφέρουν είτε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, είτε να δηλώσουν «παρών». Αρνητική ψήφος δεν προβλέπεται ως επιλογή. Κατά συνέπεια, όποιοι διαφωνούν, θα πρέπει ή να απέχουν από τη διαδικασία ή να ψηφίσουν «παρών».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφορορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα και στις 13:30 συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Η ορκομωσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου, άρα η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Μαρτίου.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι η τρίτη κατά σειρά Πρόεδρος σε ρεκόρ ψήφων από τη μεταπολίτευση και μετά. Το ρεκόρ κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εξελέγη με πρόταση του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Εξελέγη τον Φεβρουάριο του 2005, συγκεντρώνοντας 279 θετικές ψήφους, καθώς τον στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το οποίο προερχόταν. «Παρών» είχαν ψηφίσει το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Το δεύτερο ρεκόρ κατέχει ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2000 -στη δεύτερη θητεία του- έλαβε 269 ψήφους, καθώς τον ψήφισαν και πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο τότε Συνασπισμός απέναντι στον Κωστή Στεφανόπουλο είχε κατεβάσει τον Λεωνίδα Κύρκο, ο οποίος πήρε 10 ψήφους, ενώ το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ψήφισαν «παρών».

Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ ύστερα από πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ανωτάτου δικαστηρίου. Επίσης, είναι η τρίτη δικαστικός που καταλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο πρώτος ήταν ο Μιχαήλ Στασινόπουλος και ο δεύτερος ο Χρήστος Σαρτζετάκης.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου