ΕΛΛΑΔΑ

«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Σακελλαροπούλου την Τετάρτη

ναι-από-συριζα-πρόεδρος-της-δημοκρα-235350

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή η νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης στα κομματικά επιτελεία σήμανε συναγερμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ήρθε σε αμηχανία και αιφνιδιάστηκε, αλλά μετά την πρωινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου ο κύβος ερρίφθη: Ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει στις 14:00 ότι το κόμμα θα στηρίξει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία άλλωστε ήταν και η επιλογή του για την προεδρία του ΣτΕ. Οι πληροφορίες λένε οτι στην συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΟ οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ του ναί στην Σακελλαροπούλου και θα είναι μεγάλη έκπληξη αν πεί κάτι διαφορετικό στην δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρά ορισμένες αντίθετες απόψεις της μειοψηφίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά ήταν πολύ δύσκολο για την Κουμουνδούρου να τεκμηριώσει επαρκώς την άρνηση να ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου.

Σημειώνεται ότι θετικό εμφανίζεται και το Κίνημα Αλλαγής που συνεδριάζει σήμερα στις 15:00.

Αρνητικό το ΚΚΕ, καθώς παραδοσιακά δεν ψηφίζει τον εκάστοτε πρόεδρο, ενώ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος εκφράστηκε αρνητικά σήμερα το πρωί για την κ. Σακελλαροπούλου. Το απόγευμα συνεδριάζει το ΜέΡΑ25, αλλά και η Ελληνική Λύση.

Το πρώτο ναι από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Σακελλαροπούλου: «Αριστη επιλογή»

Θετικός στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου εμφανίστηκε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Ζυγός ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι το πρώτο στέλεχος του κόμματος που τοποθετείται υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου, εν αναμονή των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος.

Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος η κ. Σακελλαροπούλου είναι “γυναίκα, τεχνοκράτης, επαγγελματίας που καταξιώθηκε μέσα από τη δουλειά της, μέσω της οποίας (ο κ. Μητσοτάκης) θέλει να σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια «νέα εποχή».

Ηταν μια έξυπνη επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελπίζω να καταλήξουμε σωστά το απόγευμα … πρόσθεσε αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω πως πρέπει να την ψηφίσουμε και εμείς. Υπάρχει ένα γενικό κλίμα ότι είναι μια άριστη επιλογή.

Την γνωρίζω είναι ευφυής γυναίκα και συνεργάσιμη κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Ζυγός.

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την Σακελλαροπούλου

Την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία θα γίνει στις 10:30 το πρωί με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος που δεν προβλέπει πρόωρη διάλυση της Βουλής και εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το Σύνταγμα καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 13η Φεβρουαρίου, ένας μήνας πριν την λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν 5 ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.

Για να εκλεγεί ο νέος ΠτΔ πρέπει να συγκεντρώσει στις δυο πρώτες ψηφοφορίες 200 ψήφους. Σε περίπτωση που είναι θετική η ψήφος και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ η κ. Σακαλλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία. Στην τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται 180ψήφοι συνεπώς, η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψηφίσει, γεγονός που αυτήν την ώρα φαντάζει απίθανο. Στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτούνται 151 ψήφοι, ενώ υπάρχει και πέμπτη ψηφοφορία στην οποία εκλέγεται βάσει του νέου τροποποιημένου άρθρου, με σχετική πλειοψηφία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου