ΕΛΛΑΔΑ

«Ρουκέτες» Ράικου για Παπαγγελόπουλο: Πίεζε, εκβίαζε, έστηνε…

ρουκέτες-ράικου-για-παπαγγελόπουλ-237259

Ιδιότητες ενορχηστρωτή της πλεκτάνης που στήθηκε για την στοχοποίηση των πολιτικών προσώπων με «όχημα» την υπόθεση Novartis, προσέδωσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Ελένη Ράικου κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσης της ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς ήταν καταιγιστική. Όχι μόνο ταυτοποίησε για μια ακόμα φορά τον δαιμόνιο «Ρασπούτιν» με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά υπονόησε σαφώς ότι ήταν εγκέφαλος παραδικαστικού κυκλώματος καθώς εμπλέκονταν και σε άλλες υποθέσεις όπως για παράδειγμα την δανειοδότηση δεκάδων επιχειρηματιών από την τράπεζα Αττικής.

Η μάρτυρας φέρεται επίσης να είπε ότι όταν αρνήθηκε να συμβιβαστεί στις πιέσεις του, τότε υπέστη τα πάνδεινα. Συκοφαντικά δημοσιεύματα εις βάρος της, αλλά και σειρά πειθαρχικών διώξεων με αποτέλεσμα να αισθάνεται όπως ανέφερε, κατά πληροφορίες, σαν να εκτελείται συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της.

Η πρώην εισαγγελέας φέρεται να ήταν βέβαιη για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με την ανοχή μάλιστα όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με βουλευτές η μάρτυρας ήταν για πρώτη φορά τόσο αποκαλυπτική για την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου.

Φέρεται να δήλωσε ότι για την υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός απαιτούσε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες, με μοναδικό στόχο να εμπλακούν πολιτικοί.

Η ίδια φέρεται να επανέλαβε ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα τόσο από τον ίδιο, όσο και από την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου για να στείλει τον φάκελο στη Βουλή.

Η δημοσιογράφος επέμεινε ότι υπήρχαν αποδείξεις τόσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και για τον Παναγιώτη Πικραμμένο, χωρίς πάντως να έχει και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, ενώ στην συνέχεια την σκυτάλη έπαιρνε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που την πίεζε ασφυκτικά να αποστείλει τον φάκελο στη Βουλή. Όταν μάλιστα εκείνη αρνήθηκε τότε εκείνος φέρεται να την απείλησε ότι θα δει τι θα πάθει.

Η μάρτυρας μίλησε εκτενώς για το πογκρόμ που δέχθηκε μετά την άρνηση της να ενδώσει στις πιέσεις του.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε υπήρξαν δημοσιεύματα εναντίον της από συγκεκριμένες εφημερίδες και σάιτ που την εμφάνιζαν να ολιγωρεί αναφορικά με την διερεύνηση της υπόθεσης. Στην συνέχεια ακολούθησαν σειρά πειθαρχικών διώξεων που όπως ενημέρωσε αρχειοθετήθηκαν όλες.

Όσο για την παραίτηση της από την εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να είπε ότι μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντουκουμέντο» έγραψε στις τρείς τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσε την αντικατάσταση της.

Τελικά, όπως φέρεται να είπε ότι δεν κατάφερε να κάνει μαζί της, ο Παπαγγελόπουλος το έκανε με την αντικαταστάτρια της, Ελένη Τουλουπάκη.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να καταλόγισε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ότι λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό. Επίσης ότι έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους, και διέσυρε ανθρώπους.

Παρά τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις του, αλλά και την απόκλιση από τα καθιερωμένα στον Άρειο Πάγο, ο ίδιος δεν είχε ποτέ καμία συνέπεια, σε σημείο τέτοιο που όπως είπε της προκαλούσε απορία που τον στήριζε η κυβέρνηση.

Εκείνη δεν είχε μεγάλο περιθώριο κινήσεων, αλλά και αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας του διότι όπως εξήγησε ακόμα και αν απευθύνονταν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημήτριου θα ήταν ατελέσφορο, καθώς και εκείνη ταυτίζονταν με την κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες της μάρτυρα, ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλεφωνήματα υπεδείκνυε τι να κάνουμε και σε άλλες υποθέσεις που αφορούσαν άλλα πρόσωπα.

Η κυρία Ράικου για πρώτη φορά φέρεται να αναφέρθηκε σε αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που διαβιβάστηκε στην εισαγγελία τον Ιανουάριο του 2017. Περιείχε πόρισμα για την τράπεζα Αττικής για την δανειοδότηση εκατοντάδων επιχειρηματιών χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Σύμφωνα με την ίδια υπήρξε ευθεία παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος της ζήτησε να κρατήσει την υπόθεση. Σε ερώτηση βουλευτών αν εκείνη γνωρίζει αν υπάρχουν και άλλοι εισαγγελείς που δέχθηκαν πιέσεις, φέρεται να απάντησε ότι ανάλογες παρεμβάσεις υπέστη και ο οικονομικός εισαγγελέας Αθανασίου και στο σημείο αυτό είπε στους βουλευτές ότι στην επιτροπή αυτή θα μάθουν μόνο το 1% των όσων έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.

Η Ελένη Ραίκου φέρεται να μίλησε και για το προσωνύμιο Ρασπούτιν. Είπε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αυτοαποκαλούνταν έτσι από το 2005

Κατά τα λοιπά η μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έκανε όταν ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελία τον σχετικό φάκελο με την υπόθεση Novartis.

Στην χθεσινή συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι η Ελένη Τουλουπάκη απέστειλε έγγραφα μεταξύ των οποίων υπάρχει έγγραφο με το οποίο ο σύζυγος της κυρίας Ράικου έλαβε τρία εμβάσματα από την Novartis συνολικού ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ. Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να είπε ότι γνωρίζει μόνο το πρώτο έμβασμα. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το ζήτημα γνωστό. Ο σύζυγος της που είναι γιατρός είχε σύμφωνα με δημοσιεύματα παραδεχθεί ότι είχε κάνει κλινική μελέτη για την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου