ΕΛΛΑΔΑ

Χ. Ράιχενμπαχ : Ανησυχία για την επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη

χ-ράιχενμπαχ-ανησυχία-για-την-επάνοδο-415816

Η επάνοδος σε τροχιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι βασικό μέλημα κατά τον Χερτς Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από δήλωση του ιδίου κατά τη συνάντησή του με τους Έλληνες περιφερειάρχες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε με έμφαση στην έλλειψη της ρευστότητας που αποτελεί εμπόδιο για την όποια αναπτυξιακή προοπτική. Η ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας, ανέφερε. Με δεδομένα μάλιστα τα προβλήματα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη, και την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι είναι δύσκολη η εισροή πόρων που θα αύξανε τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τις προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας και για το 2012, τονίζοντας πως η «μακροοικονομική διάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική». Η πραγματική οικονομία δεν έχει πλήρη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, είπε, για να τονίσει εκ νέου στη λήξη της παρέμβασής του ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για την πραγματική οικονομία».

Ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ο οποίος όπως είπε έκανε διπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που αντιμετωπίζουν κρίση και έδωσε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των Ιρλανδών και των Πορτογάλων, οι οποίοι έχασαν το 7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους και των Ισπανών με απώλειες 5%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 14%. Οι Έλληνες έκαναν διπλάσιες θυσίες σε σχέση με τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς και σχεδόν τριπλάσιες από τους Ισπανούς είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε να τεθούν εκ νέου, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, κάποια υποστηρικτικά μέτρα. Καταλήγοντας, έθεσε τη μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου