ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοί ‘τρώνε’ με ποιούς και ποιοί θέλουν να ‘φάνε’ τον Γ.Παπανδρέου – Όλο το παρασκήνιο

ποιοί-τρώνε-με-ποιούς-και-ποιοί-θέλο-416361

Επισήμως όλοι το αρνούνται – πέραν του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βγήκε μπροστά για να δηλώσει ενδιαφέρον – ωστόσο οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει με το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου να έχει φθαρεί και το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις στην ιστορία του, ενώ οι εκλογές πλησιάζουν

Το ζήτημα που διχάζει τους πράσινους βουλευτές είναι ο τρόπος της εκλογής του νέου αρχηγού, με τους περισσότερους να τάσσονται υπέρ της εκλογής από τη βάση και με ανοιχτές διαδικασίες, όπως αυτές που ανέδειξαν τον Γ. Παπανδρέου. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα σημάνει και μία έντονα ανανεωτική διαδικασία για το κόμμα.

Από την άλλη πλευρά το λεγόμενο “μπλοκ Βενιζέλου” επιθυμεί εκλογή μέσα από την ΚΟ, μία διαδικασία πιο εύκολο να χειραγωγηθεί. Το στρατόπεδο Βενιζέλου, σύμφωνα με το Έθνος υποστηρίζει την εκλογή προέδρου από την ΚΟ και στη συνέχεια να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο με τη χρήση του άρθρου 35 για να εξασφαλίσει αλλαγές στο καταστατικό.

Οι περισσότεροι όμως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν ανοιχτές διαδικασίες, αλλαγή και στην φυσιογνωμία του κόμματος που δεν.. τραβάει πια και επανακαθορισμό.

Εμμέσως “ναι” από Λοβέρδο

Έτοιμος να συμμετέχει στον σχετικό διάλογο όταν αυτός ανοίξει δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη Real News, προαναγγέλοντας εμμέσως την συμμετοχή του στη διαδικασιά διαδοχής. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να δοθεί η έκτη δόση και μετά να συζητηθούν τα υπόλοιπα.

“Αναζητείται ο πολιτικός μας λόγος και παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις, διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μείζονων προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα. Και είμαι έτοιμος να συμμετέχω στον σχετικό διάλογο, όταν αυτός ανοίξει” λέει ο υπ. Υγειάς.

Σύμφωνα με το Έθνος ο κ. Λοβέρδος τάσεται υπέρ της εκλογής από τη βάση.

Μιλώντας παράλληλα στον Τύπο της Κυριακής, ο Πέτρος Ευθυμίου ζητεί εκλογές από τη βάση, προσθέτοντας ότι τα στελέχη που θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία πρέπει να κριθούν από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Για νέο κόμμα μιλά ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Ελευθεροτυπία. Όπως λέει αυτό θα προκύψει μέσα από την αναγέννηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, βάζοντας πρώτα όλα τα άλλα και μετά το ζήτημα της ηγεσίας. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι ο ίδιος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. “Η υποψηφιότητα μου του 2007 είχε στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας στο κόμμα” αναφέρει.

Συναντήσεις και δείπνα

Πάντως οι διαδικασίες καλά κρατούν. Το ίδιο και οι συναντήσεις, τα δείπνα και οι διαβουλεύσεις Από όσα έγιναν γνωστά, υπήρξε την προηγούμνη εβδομάδα συνάντηση μεταξύ Βενιζέλου και Λοβέρδου στο γραφείο του πρώτου, όπου επί τάθητος τέθηκε και το θέμα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογες συναντήσεις έχει κάνει και η κ. Διαμαντοπούλου σύμφωνα με το Έθνος.

Όπως λέει η Real News το στρατόπεδο Βενιζέλου λέει ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμμαχία μεταξύ του υπ. Οικονομικών και του Κ. Σκανδλίδη ενώ δηλωνουν βέβαιοι ότι μαζί τους θα συνταχθεί και ο Δ. Ρέππας. Σύμφωνα με τη Real ο κ. Βενιζέλος έχει δει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχεδόν σύσσωμη την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρει πως πολλά παπανδρεϊκά στελέχη έχουν μετακινηθεί προς εκείνον, όπως ο κ. Κεγκέρογλου, ο κ. Ζωίδης, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Μωραϊτης.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι μαζί τους συζητά και ο Γ. Πολυζωγόπουλος.

Η Real αναφέρει ότι πάνω από 50 βουλευτές έχει δει και ο Α. Λοβέρδος. Μεταξύ τους ο παπανδρεικός κ. Μπόλαρης, η Μ. Αποστολάκη αλλα και η βενιζελική κ. Καϊλή. Η δε κ. Διαμαντοπούλου φέρεται να έχει συναντηθεί με δεκάδες βουλευτές όπως τον κ. Δριβελέγκα, την κ. Αράπογλου την κ. Μπατζελή.

Επιμένουν.. “Παπανδρέου”

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνου που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό και πιέζουν τον Γ. Παπανδρέου να παραμείνει. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μ. Καρχιμάκη ότι “ο κ. Παπανδρέου είναι ο αρχηγός του κόμματος και αυτός έχει τόσο δικαίωμα όσο και υποχρέωση να κριθεί από το λαό και μόνο από αυτόν”. Για ανατροπή του Γ. Παπανδρέου από τους βουλευτές του και συμφέροντα που χρησιμοποιούν ΜΜΕ μίλησε και ο Χ. Καστανίδης ενώ στην ίδια γραμμή φέρονται να βρίσκονται και ο Χ. Παπουτσής και ο Π. Μπεγλίτης.

Μάλιστα στην Ιπποκράτους ακούγονται φωνές βουλευτών έτοιμων να “πέσουν” για να υπερασπιστούν τον κ. Παπανδρέου με ιαχές τύπου “ο Βενιζέλος δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του εδώ” ή “θέλει και η Άννα να γίνει πρόεδρος” σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου