ΕΛΛΑΔΑ

Κόβουν το ΕΚΑΣ σε 31.638 δικαιούχους

κόβουν-το-εκασ-σε-31-638-δικαιούχους-416823

Τη διακοπή του ΕΚΑΣ για 31.638 δικαιούχους αποφάσισε το ΙΚΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο της διοίκησης του Ιδρύματος.

Η αρχή θα γίνει από τη σύνταξη Δεκεμβρίου, η χορήγηση της οποίας ξεκίνησε σταδιακά από χθες, Τρίτη.

Το ποσό του ΕΚΑΣ, ξεκινά από 230 ευρώ και βαίνει μειούμενο στα 57,50 ευρώ ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ σήμερα χορηγείται σε περισσότερους από 193 χιλιάδες συνταξιούχους.

Με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, συνυπολογίζονται όλα τα εισοδήματα εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα.

Το συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472 ευρώ και το οικογενειακό τα 15.380 ευρώ.

Από τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα εξαιρεθούν σύμφωνα με την εγκύκλιο, 20.000 συνταξιούχοι λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού.

Επίσης δεν θα καταβληθεί ΕΚΑΣ αλλά ούτε σύνταξη σε 12.000 συνταξιούχους οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία απογραφής και δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να απευθύνονται για επαναξιολόγηση, στις κατά τόπους διευθύνσεις πληρωμών του ΙΚΑ, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα, εκκαθαριστικό σημείωμα του 2010 και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής σύνταξης.

«Η κυβέρνηση της τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας οδηγεί σε κοινωνικό σφαγείο τους χαμηλοσυνταξιούχους, αδιαφορώντας για τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους. Η κυβέρνηση αυτή, η τρόικα και οι πολιτικές τους πρέπει να φύγουν πριν μετατρέψουν τους συνταξιούχους σε ζητιάνους» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου