ΕΛΛΑΔΑ

Πιέσεις σε Παπαδήμο για υπογραφές των αρχηγών

πιέσεις-σε-παπαδήμο-για-υπογραφές-των-416947

Βέβαιος ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν το καθήκον τους, προκειμένου να τελειώσει το θέμα της 6ης δόσης, δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει οριστική κατάληξη στο θέμα των υπογραφών μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να καταβληθεί η 6η δόση.

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του πρέπει να υπογράψουν εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα.

«Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

» Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα. Αυτό πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του μήνα.»

Αισιοδοξία για την 6η δόση εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει αυτή η επιστολή με τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, και η Ελλάδα να λάβει την έκτη δόση των δανείων από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως το τέλος του μήνα.

«Θα συζητήσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση, στο διάστημα από τώρα μέχρι τότε, να δώσουμε μια θετική απάντηση όσον αφορά την έκτη δόση», είπε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έκδοση ευρω-ομολόγου «ή ενός παρόμοιου εργαλείου», θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση χρέους που πλέον πλήττει όλη την Ευρωζώνη.

Αλλά και στο Παρίσι ο Τύπος φωτογραφίζει τον πρόεδρο της ΝΔ στο ζήτημα που έχει προκύψει με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Σε κίνδυνο και πάλι η 6η δόση» γράφει η εφημερίδα Les Echos, μιλώντας για την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει εγγύηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Αφού κατάφερε να απομακρύνει από την εξουσία τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Γ. Παπανδρέου, τώρα επιχειρεί να περάσει τις θέσεις του στον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο επισήμως στηρίζει» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατά την εφημερίδα, η Κομισιόν εκφράζει φόβους ότι μετά τις πρόωρες εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, η ΝΔ θα επανέλθει στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

 

 

 

Ισως γίνουν αργότερα οι εκλογές    

Ο Λ. Παπαδήμος απαντά σε ερωτήσεις του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ»
 
Το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας εκλογών μετά τις 19 Φεβρουαρίου ανέφερε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στο Λουξεμβούργο Κώστα Καλφέλη.
ΚΑΛΦΕΛΗΣ: Προβλέπετε ότι θα είναι σεβαστή η αναγγελθείσα  19η Φεβρουαρίου σαν ημερομηνία των προσεχών εκλογών;
ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες που μεσολαβούν μέχρι να γίνουν αυτές.
ΚΑΛΦΕΛΗΣ: Στη μικρή αυτή χώρα υπάρχουν οι μεγαλύτεροι φίλοι της
Ελλάδας ανάμεσα στους Ευρωπαίους που θαυμάζουν και αγαπούν
την Ελλάδα.  Παρά τη θέρμη με την οποία σας καλωσόρισαν στην πρωθυπουργία
οι φίλοι αυτοί διερωτώνται για το μέλλον μας.
Ερμηνεύοντας ερώτημα σχετικά με τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλονται για
τη μείωση του εθνικού μας χρέους, σα; ερωτώ: Θα διατηρήσετε στην Κυβέρνησή σας όλους τους 49 υπουργούς;
ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή έχει μεταβατικό χαρακτήρα, αποτελούμενη από τρία κόμματα. Με αποστολή να προχωρήσει σε μεγάλο έργο μεταρρυθμίσεων, οικονομιών και διασφάλισης πόρων. Ουσιαστικά είναι 16 υπουργοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι σαν βοηθητικό προσωπικό και αυτό μέχρι τη διενέργεια των προσεχών εκλογών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου