ΕΛΛΑΔΑ

«Χειροπέδες» για τα «μαύρα» στην Ελβετία

χειροπέδες-για-τα-μαύρα-στην-ελβε-417161

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση-«χειροπέδες» σε επώνυμους οφειλέτες του Δημοσίου και φοροφυγάδες. Σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πέρασαν «χειροπέδες» σε 14 επιχειρηματίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταξύ των οποίων πρόσωπα πολύ γνωστά στην επιχειρηματική κοινότητα όπως ο Γ. Α. Πετζετάκις, ο Λ. Λεβής ιδιοκτήτης των Bodyline και ο Ν. Τζιβανάκης διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας κομμωτηρίων Nicolas Coiffure.

Σε μία ακόμη σύλληψη επιχειρηματία για χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε χθες η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν 46χρονο ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ, ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο 560.378 ευρώ.

Κανένας από τους συλληφθέντες δεν έχει οδηγηθεί στη φυλακή αφού καταβάλουν μέρος του ποσού που οφείλουν και προχωρούν σε διακανονισμό.
 
Οι «Ελβετοί»
 
Το επόμενο «χτύπημα» που ετοιμάζουν οι ελεγκτικές αρχές αφορά όσους «σήκωσαν» τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετέφεραν στο εξωτερικό. Στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα «φιγουράρουν» τα ονόματα γνωστών γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, τραπεζιτών, προσώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και ατόμων που προέρχονται από τον πολιτικό στίβο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη λίστα των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πολλοί θα μείνουν άφωνοι γιατί πρόκειται για άτομα που ‘μιλούν κουνώντας το δάχτυλο’ αλλά δεν στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα έχοντας αποσύρει από αυτό χρήματα και περιορίζοντας τη ρευστότητά του».
Όσοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους και μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους και πληρώνουν κανονικά τους φόρους επί των τόκων των καταθέσεών τους δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα. Με βάση την αρχή της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων μπορούν να έχουν κατατεθειμένα τα χρήματά τους σε όποια τράπεζα του εξωτερικού επιθυμούν, αρκεί να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους επί των τόκων που εισπράττουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κεφάλαια Ελλήνων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού υπερβαίνουν συνολικά τα 200 δισ. ευρώ.
Περιπέτειες με την εφορία, θα έχουν όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους τα χρήματα που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν το κίνδυνο δέσμευσης των καταθέσεών τους αφού το υπουργείο Οικονομικών για να διεκδικήσει τους διαφυγόντες φόρους σκοπεύει να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για επικείμενες συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου και διώξεις επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει φορολογικά αδικήματα.
 
Υψηλές καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει στις πρώτες συλλήψεις φορολογουμένων που έχουν υψηλές καταθέσεις τις οποίες ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Όπως ορίζει η νομοθεσία η διαδικασία του αυτόφωρου ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μη απόδοση φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ έχει λίστα με 1.000 φορολογούμενους με τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αρκετοί από τους 1.000 φορολογούμενους εκλήθησαν από τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους. Σημειώνεται ότι όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό τους θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με συντελεστή έως και 45%.
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου