ΕΛΛΑΔΑ

Αλλο χαράτσι, άλλο διακοπή ρεύματος

αλλο-χαράτσι-άλλο-διακοπή-ρεύματος-417559

Εξελίξεις στο θέμα της είσπραξης του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με την απειλή διακοπής του ρεύματος, φαίνεται να προκαλούν τόσο οι αντιδράσεις από πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα, όσο – σε πολιτικό επίπεδο – η χθεσινή τοποθέτηση για το θέμα που έκανε στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς, αλλά και η επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την επιστολή 14 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το ίδιο θέμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσυνδεθεί το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης από την μη πληρωμή του ειδικού τέλους. Η χρέωση θα υπάρχει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το ποσό όμως που αντιστοιχεί στο τέλος ακινήτου θα πληρώνεται στις ΔΟΥ και όχι στη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό θα καμφθούν και οι έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Επιχείρησης που απειλούν να μην εφαρμόσουν αποφάσεις διακοπής ηλεκτροδότησης, θέτοντας σε αμφιβολία την αποδοτικότητα του μέτρου.
Χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς ζήτησε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος. Όπως είπε συγκεκριμένα, «να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι». Διευκρίνισε “όχι σε αυτούς που δεν θέλουν αλλά σε αυτούς που δεν μπορούν” και υποστήριξε ότι “αυτό δεν θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα αλλά θα γιγαντώσει την κοινωνική οργή”.

 

Οι 14 βουλευτές
Να εξαιρεθούν από το χαράτσι του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις ζητούν, με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τουλάχιστον 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αγαπητέ Υπουργέ,
Βιώνουμε σήμερα όλο και πιο έντονα την αγωνία των πολιτών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδες ανάγκες της καθημερινότητας. Στην κατεύθυνση της πρόσκλησης της κοινωνίας για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια όλων οφείλουμε να προσεγγίζουμε με ρεαλισμό πλέον το θέμα της έκτακτης εισφοράς ακινήτων.
Προτείνουμε να υπάρξει αναθεώρηση του νόμου ως προς την οριζόντια εφαρμογή του επί του συνόλου των κατοικιών και να υπάρξει απαλλαγή επιβάρυνσης της πρώτης κατοικίας έως του εμβαδού των 80 τ.μ. και σε οικογένειες με συνολικό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ από το σύνολο της επιβάρυνσης και αντικατάσταση του ισοδύναμου ποσού από την επιβολή του τέλους σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν απαλλαγεί από το νόμο ή με άλλο πρόσφορο τρόπο. Θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής για να “ακούσει” κοινωνία τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης.
Αντίδραση Δημάρχων
Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι ολόκληρης της χώρας ξεσηκώνονται απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ, κάνοντας μαζικές προσφυγές εναντίον της Επιχείρησης ύστερα από πιέσεις των κατοίκων.
Μετά τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, ο οποίος πρώτος σήκωσε τη σημαία της αντίστασης καλώντας τους πολίτες να πληρώνουν μόνον το αντίτιμο του ρεύματος στα ΑΤΜ των τραπεζών, αρκετοί άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχίζουν να συσπειρώνονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Ήδη στους δήμους Κορυδαλλού, Σαρωνικού, Περιστερίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Βύρωνα και Χαϊδαρίου, Αγιου Ιωάννη Ρέντη, Νίκαιας, Κορυδαλλού τα αρμόδια γραφεία των δήμων συλλέγουν εκατοντάδες αιτήσεις και δικαιολογητικά πολιτών που επιθυμούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία της διακοπής ηλεκτροδότησης.
Οι αντιδράσεις επεκτείνονται και στην περιφέρεια με τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, Μεσολογγίου, Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Στυλίδας να συντάσσονται με το κίνημα.
 
 
Ανακοίνωση της ΔΕΗ
 
Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μια πέραν του συνήθους αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιχείρηση, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Δεν προκύπτει κάποια μεταβολή στις συνήθειες των πελατών της ΔΕΗ σχετικά με την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Σήμερα, έξι μέρες μετά τη λήξη των πρώτων λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν τη χρέωση του Νόμου 4021/11 για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), πάνω από το 73% του συνόλου των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί έχει ήδη εξοφληθεί. Δηλαδή, από τους 86.187 λογαριασμούς που έληξαν έχουν εξοφληθεί οι 63.082, ενώ, με βάση τις εμπειρίες για την έως σήμερα καταναλωτική συμπεριφορά, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επομένως, με βάση τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ εξοφλεί κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου