ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τις συντάξεις του Δεκεμβρίου

ανησυχία-για-τις-συντάξεις-του-δεκεμβ-417702

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανησυχίες για την ομαλή καταβολή στο τέλος του μήνα, της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Το θέμα εξετάσθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων.

«Εάν δεν εκταμιευτεί η έκτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ τη Τρίτη και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, αφήνοντας να εννοηθεί πως χωρίς τη νέα δόση θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.

Υπερθεματίζοντας ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Γεράσιμος Βουδούρης μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε πως η καταβολή των συντάξεων για τα τέλη Δεκεμβρίου βρίσκεται «στον αέρα», ενώ το ταμείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο των Βενζινοπωλών.

Σε εσωτερικό δανεισμό 100 εκ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ και 130 εκ ευρώ από το ΕΤΕΑΜ έχει ήδη προχωρήσει το ΙΚΑ.

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ έχει φθάσει τα 2 χρόνια, ενώ εκκρεμούν περίπου 43.000 αιτήσεις για την έκδοση εφάπαξ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου