ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνουν ακόμη τον… πρωθυπουργό

ψάχνουν-ακόμη-τον-πρωθυπουργό-418577

 

Με βήμα σημειωτόν κινήθηκαν και χθες οι εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αργά χθες το βράδυ επέμεναν να αναφέρουν ότι τελικά νέος πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Λ. Παπαδήμος, όμως οι ενδοιασμοί παρέμεναν κυρίως λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Δεν έλειψαν και οι φήμες για επιλογή τρίτου προσώπου που θα αποτελούσε «έκπληξη». Παράλληλα νέο αγκάθι ανέκυψε με την απαίτηση του Όλι Ρεν για έγγραφη δέσμευση με πέντε υπογραφές ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται για την Ελλάδα.

Κατά την ίδια πληροφόρηση η ανακοίνωση για το νέο πρωθυπουργό καθυστερεί εξαιτίας της εμπλοκής που υπάρχει με τη στελέχωση του οικονομικού επιτελείου. Ο κ. Παπαδήμος έχει ζητήσει δικό του άνθρωπο, κάτι που οδηγεί στην έξοδο τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τον Φ. Σαχινίδη. Η προοπτική αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις και από τον κ. Βενιζέλο και από άλλα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι βέβαιη φέρουν άλλες πληροφορίες την παρουσία του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, όπως και του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλη Ράπανου, σε κάποιο πόστο του οικονομικού επιτελείου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε βέτο στην πρόταση του κ. Παπαδήμου να αξιοποιηθεί ο Γιώργος Φλωρίδης σε κρίσιμη θέση στη νέα κυβέρνηση.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ μένει να ξεπερασθούν ακόμη κάποια ζητήματα σχετικά με την αξίωση που έχει εγείρει η Ευρωζώνη για την έγγραφη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού, όσο και των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως εκτός από το όνομα του νέου πρωθυπουργού αναμένεται να δοθεί και μια σαφής εικόνα για τη διάρκεια και το ρόλο της κυβέρνησης συνεργασίας και θα αποκρυσταλλωθεί ο τρόπος σύμπραξης των δύο μεγάλων κομμάτων σε αυτή.

Παραιτήσεις

Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, που διήρκεσε περίπου μία ώρα. Θα υπάρξει λύση σύντομα, συνεχίζονται οι διεργασίες, είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να τους δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Από τις 4 το απόγευμα τα σχέδια παραίτησης βρίσκονταν στα γραφεία των υπουργών, ορισμένοι μάλιστα τις έχουν ήδη υπογράψει και τις έχουν στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ανέφερε στο Υπουργικό ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε την παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως το ρόλο των αγορών οι οποίες, κατά κανόνα, λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα από το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη σταθερότητας και υπευθυνότητας και θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τόνισε επίσης πως όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος συνειδητοποιεί τη σημασία των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου στήριξης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία μετά τη συμφωνία

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν λίγο μετά την είσοδό του στην αίθουσα ο πρωθυπουργός αποχώρησε, για να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Νίκο Αθανασάκη και τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού ξεκίνησε με καθυστέρηση πλέον της μιάμισης ώρας, λόγω των εν εξελίξει διεργασιών μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Συμφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ενώ από τη ΝΔ επισημαίνεται ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις για συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο των εξελίξεων. Ακούγονται τα ονόματα των κ. Δένδια, Μουρμούρα, Χατζηδάκη, Τζαβάρα.

Επιπλέον, η ΝΔ φαίνεται ότι έχει άρει και τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών. Η ΝΔ επιθυμούσε κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΝΔ και η ευελιξία στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών ήταν όροι που έθετε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έφθασε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μεταφέροντας την επιστολή του Ταμείου με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι βολιδοσκοπήθηκε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Ο Απ. Κακλαμάνης

Διέψευσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σενάρια περί εμπλοκής του ονόματός του στις διεργασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η «ενότητα του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ».

Ο κ. Κακλαμάνης είχε από το πρωί συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Ο Απ. Κακλαμάνης απέφυγε να πει ο,τιδήποτε για το περιεχόμενο των επαφών του, υπογράμμισε όμως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο τόπος έχει ανάγκη κυβερνήσεις και όχι αντιπολίτευση και μπάχαλο. Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν».

Δηκτική, ήταν η απάντηση του όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια και τις φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση σε περίπτωση που υπάρχει ναυάγιο στη συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

«Τι είμαι εγώ; Εξωφυλαρούχας;» (το παιδί που μαζεύει τις μπάλες, αυτός που κάθεται απ’ έξω για να προσέχει τα ρούχα των υπολοίπων), ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν με σκέφτονται στο κέντρο. Εγώ, όπως πολύ καλά ξέρετε, είμαι απέναντι στα συμφέροντα».

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα ενότητας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κακλαμάνης το διέψευσε κατηγορηματικά σημειώνοντας με έμφαση: «Πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι. Πρέπει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να είναι ενωμένοι. Δεν ωφελεί τη χώρα αυτή την ώρα ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου