ΕΛΛΑΔΑ

Εξι στους 10 Ελληνες φοβούνται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

εξι-στους-10-ελληνες-φοβούνται-θερμό-επε-271242

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνει η Κύπρος με την άσκηση που διεξάγει στα χωρικά της ύδατα και εντός της ΑΟΖ της με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στην άσκηση μετέχουν πολεμικά πλοία και από τις τρεις χώρες με στόχο την καλύτερη συνεργασία σε μια σειρά αποστολών.

«Στέλνεται και το μήνυμα μέσα από αυτή τη συνεργασία ότι υπάρχει αυτή η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη που στόχο έχει ουσιαστικά και το μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις για την ελεύθερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», αναφέρει στο OPEN ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης.

Η άσκηση γίνεται υπό το βλέμμα των τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν τα δύο πλωτά γεωτρύπανα, τα οποία διεξάγουν παράνομες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ και αμερικανική φρεγάτα βρίσκεται στην περιοχή. «Πρέπει να αποφύγουμε την έντονη στρατιωτικοποίηση της άσκησης διότι αυτό, θεωρώ, ότι συμφέρει μόνο ένα κράτος με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας», επισημαίνει στο OPEN ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Ενα καλό μάθημα και παράλληλα μήνυμα πήραν και τα γεράκια της Αγκυρας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Από το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ζήση Μούσιου για το OPEN, η τουρκική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε ένα μπαράζ παραβιάσεων κατά μήκος του Αιγαίου. Συνολικά, 18 τουρκικά F-16 και 2 F-4 πραγματοποίησαν 30 παραβιάσεις του εθνικού FIR. Η απάντηση της Εθνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση. Το μήνυμα των Ελλήνων πιλότων ήταν σαφές: «Θα προσγειωνόμαστε πάντα τελευταίοι».

Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα της MRB το 59,2% των ερωτηθέντων, δηλαδή έξι στους 10 Ελληνες, θεωρούν πολύ και αρκετά πιθανό να γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου