ΕΛΛΑΔΑ

Σενάρια απαισιοδοξίας για το μέλλον

σενάρια-απαισιοδοξίας-για-το-μέλλον-418856

Σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημοσίευσε χθες το πρακτορείο Reuters, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, με κύριο χαρακτηριστικό τους την απαισιοδοξία.

Το πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, είναι σίγουρο ότι η πολιτική αστάθεια που δημιουργεί με τη σειρά της ερωτηματικά, για τη στάση των δανειστών της χώρας και για το αν η Αθήνα θα μπορέσει να επικυρώσει τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε, ώστε να αποφύγει μία άτακτη χρεοκοπία τον Δεκέμβριο.

Το Reuters κάνει αναφορά στα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία επαρκούν μέχρι και τα μέσα Δεκέμβρη, σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποχωρήσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το πρακτορείο παραθέτει συγκεκριμένα σενάρια για την εξέλιξη του "ελληνικού δράματος":

Σενάριο 1ο: Ο Παπανδρέου κερδίζει, ξεκινούν συζητήσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

Το Reuters το θεωρεί ως και το πιο πιθανό και προβλέπει, η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραιτηθεί για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για το σχηματισμό κυβέρνησης, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, με το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου να τοποθετείται επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι στη συνέχεια είναι πιθανό να σπάσει, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαφωνούν, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές δημιουργώντας πολιτικό χάος.

Σενάριο 2ο: Ο Παπανδρέου χάνει, πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εάν ο Παπανδρέου δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, πάμε σε εκλογές, οι οποίες βάσει Συντάγματος δεν μπορούν να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

Ούτε και οι εκλογές εγγυώνται σταθερότητα καθώς οι δημοσκοπήσεις δε βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα, ο κίνδυνος να μην λάβει η Ελλάδα την αναγκαία χρηματοδότηση από το πακέτο διάσωσης είναι εξαιρετικά πιθανός.

Το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί το πρώτο κόμμα (ΝΔ) είτε σε αναζήτηση πιθανών συμμάχων (ΛΑΟΣ ή και ΠΑΣΟΚ) είτε σε νέες εκλογές για να εκμαιεύσει μια ισχυρότερη κοινοβουλευτική παρουσία.

Σενάριο 3ο: Ο Παπανδρέου χάνει, τα κόμματα συμβιβάζονται με στόχο το δάνειο

Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση, που αποτελεί και το πιο απρόβλεπτο σενάριο, ο κ. Παπανδρέου δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Παρασκευής, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει στη διάλυση της Βουλής.

Τα πολιτικά κόμματα για να αντιμετωπίσουν την απειλή της μη εκταμίευσης της έκτης δόσης, προσπαθούν να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει το πηδάλιο της χώρας μέχρι να εξασφαλιστεί η εκταμίευση.

Σε αυτό το σενάριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, δίνοντας κατά σειρά τρεις ημέρες σε κάθε κόμμα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτές οι διεργασίες θα πάρουν δύο εβδομάδες.

Η διαδικασία αυτή, καταλήγει το Reuters, είναι πρωτόγνωρη για την πολιτική ζωή της Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση αφήνει και πάλι στον "αέρα" την Ελλάδα για μεγάλο διάστημα καθώς οδηγεί πιθανότατα σε κήρυξη εκλογών σε ενάμιση περίπου μήνα από σήμερα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου