ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση

πρωτοβουλία-για-νέα-κυβέρνηση-418926

Δεν προχωρεί στην υποβολή παραίτησης ο πρωθυπουργός, παρά το σε βάρος του σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

Δεν ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά το πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός με την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας πως θα ηγηθεί των πρωτοβουλιών για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά χωρίς να προσδιορίζει τι θα συμβεί εάν αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες. Το σίγουρο είναι ότι με τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Παπανδρέου τελικά δεν παραιτήθηκε και έτσι σε μία ενδεχόμενη αποτυχία μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι σήμερα θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

Στην ομιλία του ξεκίνησε λέγοντας πως έδωσε μάχη για να στηρίξει τη χώρα και να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει με τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του λαού.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πολλά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως διπλασίασε το χρέος. Μάλιστα, είπε ότι δύο χρόνια πρωθυπουργίας του, μαζεύει όλα τα σπασμένα όλων αυτών των προηγούμενων ετών.

Για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δήλωσε πως είναι μια τεράστια συμφωνία που διασφαλίζει το οικονομικό μέλλον της χώρας και πως μειώθηκε το χρέος έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να μην πληρώνουμε τόσους τόκους. Μάλιστα, σημείωσε πως με αυτή την απόφαση διασφαλίζονται οι καταθέτες στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση για μείωση μισθών έως 50% και μείωση συντάξεων.

Όπως είπε το ύψιστο καθήκον όλων είναι η επικύρωση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες και δήλωσε πως χαιρετίζει την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει τη σύμβαση αυτή.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως πρέπει να μπουν κανόνες κόντρα στην ανομία και τους παράγοντες, ενώ έκανε λόγο για σταυρό που σήκωσαν οι βουλευτές και όλη η κυβέρνηση για τα χρέη και την αναξιοπιστία της χώρας.

Για το δημοψήφισμα δήλωσε ότι είναι γνήσια δημοκρατική επιλογή και εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι Έλληνες θα έλεγαν ναι σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, υπερασπιζόμενος την απόφασή του.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι μέχρι τώρα στην πορεία του έχει ακούσει πολύ σκληρές κριτικές για παρεμβάσεις του στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, αλλά είπε ότι θα κάνει και πάλι ένα βήμα μπροστά και θα σπάσει ταμπού για το καλό του τόπου.

Για τις εκλογές, δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνουν για λόγους συμφέροντος γιατί τότε θα ήταν στον αέρα τόσο η έκτη δόση όσο και η νέα δανειακή σύμβαση και σημείωσε με νόημα πως η προσφυγή στις κάλπες ισοδυναμεί με καταστροφή. Μάλιστα, είπε πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μία ευρύτερη κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τώρα είναι ώρα για συνεργασία και έκανε τέτοιες προσπάθειες και επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν δεν επανεκλεγεί, λέγοντας με τις πράξεις του θέλει να συμβολίσει πως ο καθένας μπορεί να συμβάλει για το κοινό καλό. Παιχνίδια δεν παίζω σημείωσε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα και είπε πως κληρονόμησε από τον πατέρα του το όνομά του μόνο

 

Στον Παπούλια

«Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αύριο θα τον ενημερώσω ότι ξεκινώ διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασία. Η αυριανή κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που είχε ποτέ η Ελλάδα, τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η νέα κυβέρνηση θα είναι εγγυητής των συμφερόντων και του πλούτου του ελληνικού λαού».

«Θέλω να πω προς του εταίρους μας πως πρέπει να έχουν πίστη στον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έχει και θα το αποδείξει τεράστιες δυνατότητες. Θα συνεχίσουμε όλοι τώρα ενωμένοι και θα δώσουμε στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει».

«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να πορευτεί η χώρα με ασφάλεια και σιγουριά στα επόμενα βήματα. Η χώρα είναι πάνω από όλους μας και είμαι σίγουρος πως ενωμένοι θα βαδίσουμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου